MST is opnieuw geslaagd voor de hervisitatie van het level 1 traumacentrum voor de Duitse regio. Dit houdt in dat ernstig gewonde Duitse patiënten uit de grensregio ook in MST worden opgevangen door een traumateam. Een mooie samenwerking tussen Duitsland en Nederland, waar de Duitse rettungsdienst dankbaar gebruik van maakt.

De beste en snelste zorg voor de patiënt

“In Nederland is de traumazorg goed georganiseerd en staat er direct een traumateam klaar als ze bellen dat er een zwaargewonde patiënt aankomt. De samenwerking tussen Duitsland en Nederland betekent dat de patiënt de beste zorg krijgt die hij of zij verdient. De grens tussen Nederland en Duitsland vervaagt, en de patiënt gaat naar het ziekenhuis waar hij het snelst en het beste geholpen kan worden”, vertelt traumachirurg Ralph de Wit.

Kwaliteitseisen om te voldoen aan level 1 traumacentrum voor Duitsland

MST is sinds een jaar of negen gecertificeerd door Duitsland. Iedere drie jaar wordt gekeken of MST nog voldoet aan alle kwaliteitseisen. Denk hierbij aan dat het traumacentrum 24 uur per dag open is, dat er verschillende specialismen aanwezig zijn, dat je in de traumaregistratie altijd moet laten zien hoe goed je presteert, dat je voortdurend bezig bent met scholing en opleiding en dat je een eerste hulp en Intensive Care hebt.

Met de re-certificering blijft MST onderdeel van het Duitse TraumaNetzwerk NordWest. Wij zijn daarmee als traumaziekenhuis ingebonden in een netwerk van Duitse level 1, 2 en 3 traumacentra tot ver over de grens. Het gaat dan om scholing, samenwerkingsafspraken en overname van patiënten in de regio. Dit netwerk wordt in zijn functie weer beoordeeld door de Deutsche Gesellschafft für Unfalchirurgie en gecertificeerd.

Wat is het level 1 traumacentrum?

Het level 1 traumacentrum betekent dat het hoogste niveau van traumazorg wordt verleend. In een level 1 traumacentrum kunnen alle ernstig gewonde patiënten 24 uur per dag, 7 dagen per week worden opgevangen. In Nederland zijn er elf regionale traumacentra. Ieder jaar moet een traumacentrum minstens 240 patiënten opvangen. Hier zit MST ruim overheen.

 

 

 

Waar bent u naar op zoek?