Met de aanschaf van een tweede bestralingsapparaat (Ethos) kunnen nog meer patiënten heel precies worden behandeld bij de bestraling van tumoren.

De Ethos kan het bestralingsplan, dat normaal ruim van tevoren wordt gemaakt, ter plekke aanpassen. Vooral bij tumoren in het bekkengebied is dat belangrijk. Door het bestralingsplan aan te passen als dat nodig is, kan gezond weefsel beter gespaard worden.

Kort en precies bestralen
Radiotherapeut Anand Bhawanie: “Met de komst van de tweede Ethos kunnen we in MST nog meer adaptieve bestralingen doen. Daarbij maken we gebruik van kunstmatige intelligentie. De behandeling duurt kort en is heel precies. Dat is gunstig voor de patiënt”. Klinisch fysicus Erik van Dieren voegt eraan toe: “Door de tweede Ethos kunnen we deze werkwijze ook gaan gebruiken bij tumoren op andere plekken in het lichaam”.

Adaptief bestralen
Adaptieve bestraling is een vorm van uitwendige bestraling waarbij elke dag het plan aangepast kan worden op de situatie van die dag. Vooral in het buik- en bekkengebied kunnen de organen dagelijks van vorm en grootte veranderen. Dat kan invloed hebben op de vorm en ligging van het bestralingsgebied.

Over de Ethos in MST
MST was één van de eerste gebruikers van de Ethos. De eerste versneller wordt al veel gebruikt, vooral bij kanker aan de prostaat, de blaas, het rectum en bij gynaecologische vormen van kanker. Na een verbouwing van drie maanden is de tweede Ethos nu ook klaar voor gebruik. De Ethos staat op bijna honderd ziekenhuisafdelingen over de hele wereld.  Omdat MST één van de eerste gebruikers was, komen regelmatig nieuwe Ethos gebruikers uit Europa en Azië naar MST om te overleggen en om ermee te leren werken.

Waar bent u naar op zoek?