Stoppen-met-roken-app ‘Stopmaatje’

De naam Stopmaatje zegt alles over de app: het is een maatje tijdens de stressvolle periode van het stoppen – of minderen – met roken. De app wordt op basis van persoonlijke data speciaal afgestemd op individuele behoeften van de gebruiker. De app kan vanaf nu gratis gedownload worden via de App Store of Google Play Store.

De app helpt de gebruiker op moeilijke momenten en helpt om doelen te stellen tijdens het stoppen. De app is ontwikkeld door Saxion, Tactus Verslavingszorg, Medisch Spectrum Twente en de Universiteit Twente, op basis van wetenschappelijk onderzoek. Stopmaatje is ook een van de eerste projecten die door Vitaal Twente is geadopteerd.

Hoe werkt de app?

Stoppen of minderen met roken met hulp van Stopmaatje? De gebruiker beantwoordt een aantal vragen en legt doelen vast in de app. Op basis van deze persoonlijke gegevens wordt de app zo optimaal mogelijk ingericht. Tijdens het stoppen of minderen met roken krijgt de gebruiker tips en er kan gechat worden met mensen die ook proberen te stoppen. Daarnaast is er een noodknop, die de gebruiker bij urgente situaties direct in contact brengt met hulpverlening of een bekende. Als er alleen even afleiding nodig is, dan kan er een spelletje worden gespeeld.

Downloaden

Stopmaatje is nu te downloaden via de App Store en via de Google Play store. Ook zal Stopmaatje in de maand Stoptober extra onder de aandacht worden gebracht om meer aandacht aan de technologische ondersteuning van het stoppen met roken proces te schenken. Dr. Somaya Ben Allouch van het Saxion lectoraat Technology, Health & Care: “Stopmaatje is er juist omdat de roker wil stoppen en hier ondersteuning bij kan bieden. Natuurlijk is Stoptober een mooi moment om te stoppen, maar stoppen met roken kan natuurlijk het hele jaar door.”

Onderzoek naar de ervaringen

Om de app nog beter te kunnen maken, starten we in de periode van oktober en november 2020 een onderzoek naar de ervaringen van gebruikers van Stopmaatje. Om mee te doen zal u de app voor een periode van 2 tot 3 weken gebruiken, dit kost minder dan 3 minuten per dag. Aan het eind van deze proefperiode wordt er aan u gevraagd een vragenlijst in te vullen waarmee u ons waardevolle inzichten zult geven. Doe ook mee en draag zo een steentje bij aan de doorontwikkeling van Stopmaatje. Uw ervaringen zijn voor ons goud waard!

Mocht u interesse hebben om deel te nemen aan het onderzoek, stuur dan een mailtje naar Sofie van den Berg voor meer informatie. Let op: registreer u nog niet zelf in de app, meer informatie volgt in de uitnodigingsmail.

Instructiefilm over Stopmaatje

Waar bent u naar op zoek?