Revalideren in Bad Boekelo

Intensief herstelprogramma na een heup- of knievervangende operatie

Energ-IQ is een intensief herstelprogramma voor patiënten die een heup- of knievervangende operatie hebben ondergaan. Patiënten na een heupvervangende operatie verblijven 7 dagen (6 nachten) en patiënten na een knievervangende operatie verblijven 9 dagen (8 nachten).

Voor zowel de heup- als knievervangende operatie geldt dat patiënten op de laatste dag na de middagsessie van de fysiotherapie naar huis gaan. Nieuwe patiënten kunnen dan rond 17:00 arriveren Bad Boekelo en kunnen dan ook deelnemen aan het diner.

Het programma is ontwikkeld door Medisch Spectrum Twente (MST) in samenwerking met FysioHolland Twente, Resort Bad Boekelo, en thuiszorgorganisatie Thuisgenoten. Door deelname aan het herstelprogramma in Resort Bad Boekelo kunt u in een stimulerende en ontspannen omgeving werken aan uw lichamelijk herstel na uw operatie. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat patiënten in een programma waarin gestimuleerd wordt tot intensiever bewegen ook tot grotere lichamelijke inspanningen in staat zijn, een betere conditie opbouwen en sneller zelfstandig fit zijn en verantwoord hun activiteiten oppakken.

Resort Bad Boekelo ligt op een eigen bosrijk landgoed van 25 hectare. U geniet van de rust in een landelijke omgeving. De gebouwen en voorzieningen zijn geschikt gemaakt voor mensen na een gewrichtsvervangende operatie aan heup of knie.

Sfeerfoto resort Bad Boekelo

Wie komen in aanmerking?

De orthopedisch chirurg kijkt aan de hand van uw voorgeschiedenis en uw huidige lichamelijke en geestelijke conditie of u in aanmerking komt voor het herstelprogramma in Resort Bad Boekelo. Als de orthopedisch chirurg u geschikt acht, dan bespreekt de orthopedisch chirurg met u de mogelijkheid om hieraan deel te nemen. Zo nodig de fysiotherapeuten van FysioHolland Enschede een screening doen.

Wat houdt het programma Energ-IQ in?

Het herstelprogramma in Resort Bad Boekelo is een onderdeel van het postoperatieve programma na een heup- of  knievervangende operatie in MST. Na de nieuwe heup- of knieoperatie start u in MST zo snel mogelijk weer met lopen en bewegen. Als er medisch gezien geen belemmeringen zijn vanuit MST kunt u doorstromen voor het vervolgprogramma in Resort Bad Boekelo:

  • Heupvervangende operatie eerste dag postoperatief rond 17:00
  • Knievervangende operatie tweede dag postopereatief rond 11:00

In Resort Bad Boekelo traint u dagelijks twee keer met de fysiotherapeut, zowel in groepsverband als individueel in de speciaal daarvoor ingerichte oefenruimte.

De fysiotherapeutische begeleiding in Resort Bad Boekelo wordt verzorgd door de fysiotherapeuten van FysioHolland Enschede. Na het herstelprogramma kunt u zelfstandig uw huiswerkoefeningen uitvoeren en bij normaal beloop heeft u dan eenmaal thuis geen extra fysiotherapie meer nodig. U blijft onder controle van de orthopedie MST en heeft de poliklinische controles op de polikliniek orthopedie. Daarnaast komt na afsluiting van het programma nog eenmaal voor een nacontrole bij de fysiotherapeut van FysioHolland Enschede. Indien u na het herstelprogramma in Resort Bad Boekelo toch nog fysiotherapie nodig zou hebben dan wordt dat door uw behandelend orthopedisch chirurg voorgeschreven en kan dat bij uw eigen fysiotherapeut in uw eigen woonomgeving.

Thuiszorgorganisatie Thuisgenoten komt twee keer per dag en kan u ondersteunen als u hulp nodig heeft bij de dagelijkse verzorging en verpleging, zoals het toedienen van een injectie tegen trombose en een pleister vervangen bij loslating.

Accommodatie: Resort Bad Boekelo

Ingang resort Bad BoekeloU verblijft tijdens dit herstelprogramma in één van de aangepaste appartementen op de begane grond binnen het complex van Resort Bad Boekelo. U kunt in het hotel gebruik maken van de verschillende faciliteiten. Binnen het appartementencomplex is een oefenruimte ingericht voor de deelnemers aan Energ-IQ waar u, onder begeleiding van de fysiotherapeut, twee keer per dag traint (op zondag één keer per dag). Ook worden er samen met u oefeningen gedaan in het zwembad van het complex en vindt er looptraining plaats in het park van Bad Boekelo.

Uw partner kan samen met u tegen een bepaalde vergoeding in het appartement verblijven. Verderop in deze folder worden de kosten hiervoor nader omschreven.

Samenwerking en organisatie

De ehandelplannen worden in nauw overleg met uw behandelend orthopedisch chirurg opgesteld. De fysiotherapeut, verpleegkundige en verzorgende van Thuiszorgorganisatie Thuisgenoten koppelen rechtstreeks terug aan de orthopedisch chirurg of verpleegkundig specialist.

Gastvrij

U bent gast samen met de andere gasten in het hotel. Belangrijk is dat u dat ook zo voelt. In het hotel staan alle faciliteiten tot uw beschikking. Uw maaltijden gebruikt u samen met de andere gasten in het hotel. De maaltijden zijn in het programma inbegrepen. De drankjes die u in het hotel nuttigt zijn voor eigen kosten. U kunt uw bezoek ontvangen in uw appartement, dat van alle gemakken voorzien is.

Kosten

Voor de patiënt zijn er geen kosten verbonden aan het verblijf en de maaltijden (deze kosten vallen onder de DBC van het ziekenhuis). Drankjes die u nuttigt in het hotel zijn wel voor eigen kosten. Voor de zorg die geboden wordt door de thuiszorg (Thuisgenoten) betaalt u alleen de gebruikelijke eigen bijdrage die u thuis ook zou moeten betalen. Het transferpunt MST zal de CIZ indicatie die hiervoor nodig is voor u aanvragen. De kosten voor de fysiotherapiebehandelingen zijn voor eigen rekening. Indien u in het bezit bent van een aanvullende verzekering worden deze geheel of gedeeltelijk vergoed. Kijk in uw verzekeringspapieren of vraag na aan uw verzekeraar voor hoeveel behandelingen fysiotherapie u verzekerd bent.

De kosten van de wellnessfaciliteiten van het hotel komen voor eigen rekening.

Voor patiënten die niet in de gemeente Enschede wonen, wordt €2,80 p.p.p.n. toeristenbelasting gerekend. Dit bedrag is voor eigen rekening.

Kosten voor verblijf en/of eten van de partner

  • Overnachting: € 35,00 p.p. in hetzelfde appartement (exclusief ontbijt)
  • Ontbijt: € 22,50 p.p.
  • Lunch: € 21,00 p.p. (exclusief drankjes)
  • Diner: € 27,50 p.p. (exclusief drankjes)

Bovenstaande prijzen zijn van toepassing wanneer hetzelfde wordt geserveerd als aan de deelnemer van het herstelprogramma.

Benodigdheden voor dit herstelprogramma

Houd er rekening mee dat u zelf krukken (2), een rollator, oefenkleding/schoeisel (voor binnen en buiten), zwemkleding, badjas, slippers en een coldpack meeneemt. Daarnaast is het belangrijk dat u zelf genoeg paracetamol meebrengt om eventueel als pijnstiller te kunnen gebruiken.

Handig om te weten: in het hotel zijn geen washandjes aanwezig. Als u hier gebruik van wilt maken, dan vragen we je om deze zelf van huis mee te nemen.

Contact

Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat Orthopedie van MST: telefoon (053) 487 27 40 en mail orthopedie@mst.nl.

Aanvullende informatie over dit herstelprogramma en de locatie vindt u op de volgende websites:

Waar bent u naar op zoek?