Revalideren in Bad Boekelo

Intensief herstelprogramma na een heup- of knievervangende operatie

Energ-IQ is een 9-daags intensief herstelprogramma voor patiënten die een heup- of knievervangende operatie hebben ondergaan. Het programma is ontwikkeld door Medisch Spectrum Twente (MST) in samenwerking met FysioHolland Twente, Resort Bad Boekelo, thuiszorgorganisatie Thuisgenoten en de huisartsenpraktijk in Boekelo. Door deelname aan het programma kunt u in een stimulerende en ontspannen omgeving werken aan uw lichamelijk herstel na uw operatie. Onderzoek en ervaring hebben aangetoond dat patiënten in een dergelijke omgeving tot grotere lichamelijke inspanningen in staat zijn, zij kunnen daardoor een betere conditie opbouwen en sneller zelfstandig fit en verantwoord hun activiteiten oppakken.

Resort Bad Boekelo ligt op een eigen bosrijk landgoed van 25 hectare. U geniet van de rust in een landelijke omgeving. De gebouwen en voorzieningen zijn geschikt voor mensen met beperkingen.

Sfeerfoto resort Bad Boekelo

Wie komen in aanmerking?

De orthopedisch chirurg kijkt aan de hand van uw voorgeschiedenis en uw huidige lichamelijke en geestelijke conditie of u in aanmerking komt voor het programma Energ-IQ. Indien de orthopedisch chirurg u geschikt acht, dan bespreekt de orthopedisch chirurg met u de mogelijkheid om deel te nemen aan dit herstelprogramma. Zo nodig vindt er een screening plaats door de fysiotherapeuten van FysioHolland Twente Energ-IQ.

Wat houdt Energ-IQ in?

De herstelperiode in Resort Bad Boekelo is een onderdeel van het postoperatieve programma na een heup- of  knievervangende operatie in MST. Na de nieuwe heup- of knieoperatie zult u in MST zo snel mogelijk weer starten met lopen en bewegen. Als er medisch gezien geen belemmeringen zijn, kunt u op de ochtend van de derde dag vanuit MST doorstromen naar het Resort Bad Boekelo. Hier traint u dagelijks twee keer met de fysiotherapeut, zowel in groepsverband als individueel in de speciaal daarvoor ingerichte oefenruimte.

De fysiotherapeutische begeleiding in Resort Bad Boekelo wordt verzorgd door de fysiotherapeuten van FysioHolland Twente Energ-IQ. Na het herstelprogramma voert u zelfstandig uw huiswerkoefeningen uit en bij normaal beloop heeft u thuis geen extra fysiotherapie meer nodig. U blijft onder controle van de orthopedie MST en komt nog eenmaal voor een nacontrole bij de Energ-IQ fysiotherapeut.

Thuiszorgorganisatie Thuisgenoten ondersteunt u bij de verzorging en verpleging zoals wondverzorging en hulp bij aan- en uitkleden.

Accommodatie: Resort Bad Boekelo

Ingang resort Bad BoekeloU verblijft tijdens dit herstelprogramma in één van de aangepaste appartementen op de begane grond binnen het complex van Resort Bad Boekelo. U kunt in het hotel gebruik maken van de verschillende faciliteiten. Binnen het appartementencomplex is een oefenruimte ingericht voor de deelnemers aan Energ-IQ waar u, onder begeleiding van de fysiotherapeut, twee keer per dag traint (op zondag 1 x per dag). Ook worden er samen met u oefeningen gedaan in het zwembad van het complex en vindt er looptraining plaats in het park van Bad Boekelo.

Uw partner kan samen met u tegen een bepaalde vergoeding in het appartement verblijven. Verderop in deze folder worden de kosten hiervoor nader omschreven.

Samenwerking en organisatie

Behandelplannen worden in nauw overleg met uw behandelend orthopedisch chirurg opgesteld. De fysiotherapeut, verpleegkundige en verzorgende van Thuiszorgorganisatie Thuisgenoten koppelen rechtstreeks terug aan de orthopedisch chirurg of verpleegkundig specialist. In noodgevallen kan ook een beroep worden gedaan op de huisartsenpraktijk in Boekelo.

Gastvrij

U bent gast samen met de andere gasten in het hotel. Belangrijk is dat u dat ook zo voelt. In het hotel staan alle faciliteiten tot uw beschikking. Uw maaltijden gebruikt u samen met de andere gasten in het hotel; deze zijn in het programma inbegrepen. De drankjes die u in het hotel nuttigt zijn voor eigen kosten. U kunt uw bezoek ontvangen in uw  appartement, dat van alle gemakken voorzien is.

Kosten rondom Energ-IQ

Voor de patiënt zijn er geen kosten verbonden aan het verblijf en de maaltijden (deze kosten vallen onder de DBC van het ziekenhuis). Drankjes die u nuttigt in het hotel zijn wel voor eigen kosten. Voor de zorg die geboden wordt door de thuiszorg (Thuisgenoten) betaalt u alleen de gebruikelijke eigen bijdrage die u thuis ook zou moeten betalen. Het transferpunt MST zal de CIZ indicatie die hiervoor nodig is voor u aanvragen. De kosten voor de fysiotherapiebehandelingen zijn voor eigen rekening. Indien u in het bezit bent van een aanvullende verzekering worden deze geheel of gedeeltelijk vergoed. De kosten van de wellnessfaciliteiten van het hotel komen voor eigen rekening.

Voor patiënten die niet in de gemeente Enschede wonen, wordt €1,35 p.p.p.n. toeristenbelasting gerekend. Dit bedrag is voor eigen rekening.

Kosten voor verblijf en/of eten van de partner

  • Overnachting: € 25,00 p.p. in hetzelfde appartement (exclusief ontbijt)
  • Ontbijt: € 10,00 p.p.
  • Lunch: € 10,00 p.p. (exclusief consumptie)
  • Diner: € 20,00 p.p. (exclusief consumptie)

Bovenstaande prijzen zijn van toepassing wanneer hetzelfde wordt geserveerd als aan de deelnemer van het project EnergIQ.

Benodigdheden voor dit herstelprogramma

Krukken (2), rollator, oefenkleding/schoeisel (voor binnen en buiten), zwemkleding, badjas, slippers en een coldpack.

Contact

Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat Orthopedie van MST: telefoon (053) 487 27 40 en mail orthopedie@mst.nl.

Aanvullende informatie over dit herstelprogramma en de locatie vindt u op de volgende websites:

Waar bent u naar op zoek?