Stoma-operatie

Als uw arts u heeft verteld dat u moet worden geopereerd en dat u daarbij misschien een stoma krijgt aangelegd, verwijst hij u door naar de stomaverpleegkundige. U krijgt dan meestal op een andere dag een afspraak van ongeveer 1,5 uur bij de stomaverpleegkundige op de polikliniek voor een pre-operatief gesprek.Vaak wordt de afspraak gecombineerd met een bezoek aan de anesthesioloog. De anesthesioloog is de arts die verantwoordelijk is voor de narcose tijdens de operatie.

Het is aan te raden om tijdens het bezoek aan de stomaverpleegkundige iemand uit uw naaste omgeving mee te nemen, bij voorkeur uw direct naaste. Informatie die tijdens het gesprek aan de orde komt, kunt u dan achteraf met iemand bespreken.

Bij een spoedoperatie of als u onverwachts een stoma krijgt tijdens een geplande operatie, mist u de informatie die u normaal tijdens het voorbereidingsgesprek op de polikliniek krijgt. Ook heeft u dan geen tijd gehad om naar de operatie toe te leven. De stomaverpleegkundige bezoekt u dan na de operatie een aantal keren extra.

Waar bent u naar op zoek?