Thorax Centrum Twente start met hartrevalidatie-app CureYou

Een interactieve app met een voor iedere patiënt op maat gemaakt revalidatieprogramma. Dat is de hartrevalidatie-app CureYou, waarmee patiënten kunnen bouwen aan een gezonde en vitale levensstijl na een hartoperatie of andere cardiologische ingreep. CureYou is een samenwerking tussen Thorax Centrum Twente van ziekenhuis MST en Pro-F Professionele Fysiotherapie uit Enschede.

Door de coronamaatregelen is de ontwikkeling van de hartrevalidatie-app CureYou versneld ontwikkeld omdat het niet mogelijk is fysieke revalidatie aan te bieden. Jaarlijks worden landelijk 180.000 patiënten in Nederland behandeld voor hartaandoeningen. Zij komen allemaal in aanmerking voor hartrevalidatie. Tijdens coronaperiode konden in Twente geen revalidatie volgen.

Frits de Man, cardioloog in MST: “Voor goed herstel na een hartinfarct of hartoperatie is hartrevalidatie van groot belang. Patiënten die een dergelijk programma volgen, blijken een betere levensverwachting te hebben en minder vaak te worden opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens de hartrevalidatie wordt uitgebreid stil gestaan bij gezonde voeding, het belang van bewegen, omgaan met stress en goed slapen. De grootste boosdoener van hart- en vaatziekten is immers een ongezonde leefstijl.

Arthur Bennink, fysiotherapeut bij Pro-F: “Met het online platform CureYou kunnen wij patiënten op een interactieve manier van kennis voorzien, hen op afstand begeleiden en zelfstandig ondersteunen naar een gezonde en vitale leefstijl”.

Gebruiksgemak

De kennis van leefstijlcoaches, verpleegkundig consulenten hartrevalidatie, cardiologen, psychologen, fysiotherapeuten en diëtisten worden via leefstijl- en informatiemodules in de app beschikbaar gemaakt voor patiënten. De verschillende modules bevatten presentaties, video’s en tips over uiteenlopende onderwerpen zoals voeding, beweging, stress, ontspanning, stoppen met roken en slaap. Ook is er de mogelijkheid tot live groepssessies, e-consult en revalidatie op afstand binnen een beveiligde omgeving.

De app wordt samen met de verpleegkundig consulent hartrevalidatie geïnstalleerd op de telefoon van de patiënt. Ook is het mogelijk om de modules via de computer te volgen. De patiënt kan direct na de ingreep of behandeling met revalideren met zijn/haar op maat gemaakte hartrevalidatieprogramma.

Een van de patiënten geeft aan dat zij ontzettend veel houvast heeft aan de app. “Alle informatie die er in staat is betrouwbaar en up to date. Voor mij is het een goed digitaal naslagwerk dat ik er op elk moment even bij kan pakken. Dit werkt veel makkelijker en sneller dan een website waar ik eerst naar toe moet surfen om dan vervolgens op die site weer de benodigde informatie naar boven te halen”.

Vergoeding

Het vergroten van het zorgaanbod op deze manier heeft geen extra financiële consequenties voor de patiënt. Het gehele traject wordt vergoed vanuit de basisverzekering van de zorgverzekeraar.

Waar bent u naar op zoek?