AI Lab
AI in MST
In MST geloven we dat Artificiële Intelligentie (AI) een belangrijk hulpmiddel is voor de zorg. AI is de naam voor machines, computers en programma’s die net zo goed, of zelfs beter, taken kunnen uitvoeren dan mensen. Het kan zorgprocessen verbeteren en de efficiëntie verhogen. Dit helpt om de zorg toegankelijker te maken. Ook kan AI de snelheid en nauwkeurigheid van diagnoses verbeteren en behandelingen meer op maat maken.
Het AI lab
Het AI lab is een plek in MST waar je terecht kunt met vragen over AI. Hier werken verschillende vakgebieden samen om nieuwe projecten te starten. Het AI lab richt zich op het ondersteunen van AI-initiatieven. Het doel van het AI lab is om de zorg te verbeteren door AI op een verantwoorde manier toe te passen. Hiervoor is kennis nodig op verschillende gebieden, zoals data, ethiek, wetgeving, beveiliging, het zorgproces en medische kennis. In het AI lab komen al deze dingen samen.
Omdat het AI lab samenwerkt met andere afdelingen binnen MST en met externe partners, groeit de kennis en kunnen we steeds meer initiatieven goed ondersteunen. Het AI lab wil deel uitmaken van een groter netwerk, zowel in de regio als in het hele land. Buiten MST zoeken we actief samenwerking met andere ziekenhuizen, kennisorganisaties en bedrijven om samen AI-uitdagingen aan te pakken.
Om meer bekendheid te geven aan AI en om mensen bewuster te maken van de mogelijkheden, organiseren we kennisdelingssessies en workshops in samenwerking met de afdeling Medical School van MST.
AI projecten
Enkele voorbeelden van AI-projecten die we momenteel uitvoeren zijn:
- Voorspellen van no-shows: dit project voorspelt welke patiënten waarschijnlijk niet op hun afspraak komen. We bellen deze patiënten voor de afspraak om het aantal no-shows te verminderen.
- Voorspellen van doorstroom van de SEH naar de AOA: dit project voorspelt hoeveel patiënten van de Spoedeisende Hulp (SEH) naar de Acute Opname Afdeling (AOA) gaan, om zo een betere doorstroom te bereiken.
- Voorspellen wanneer iemand veilig van de Intensive Care (IC) naar een verpleegafdeling kan: Dit project maakt gebruik van een module van Pacmed Critical om te voorspellen wanneer een patiënt veilig kan worden overgeplaatst. Het doel is het aantal heropnames te verlagen en de opnameduur te verkorten.
Heb je ideeën, vragen of zoek je samenwerking? Neem contact met ons op via ailab@mst.nl
Verklaring
De werkwijze van MST voldoet aan de geldende wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), bij het gebruik van AI-modellen die persoonsgegevens verwerken.
AI kan zorgverleners ondersteunen bij diagnoses en behandelprotocollen, maar vervangt hen niet. Medische beslissingen worden altijd door een zorgverlener genomen. AI-modellen kunnen niet altijd rekening houden met de unieke en complexe omstandigheden van individuele patiënten, terwijl zorgverleners deze nuances wel begrijpen en meenemen in hun beslissingen. Bovendien kunnen AI-uitkomsten soms misleidend zijn en daarom blijft menselijke supervisie noodzakelijk om de realiteit te toetsen.