Geavanceerde scanner om borstkanker te diagnosticeren en analyseren
Een borsttumor analyseren met een compleet nieuw apparaat dat gebruik maakt van zowel fotoakoestiek als echoscopie. Onderzoekers van de UT en MST hopen dat dit een comfortabelere manier kan zijn om borsttumoren in beeld te brengen.
In Nederland krijgen elk jaar 14.000 vrouwen te horen dat ze borstkanker hebben. Daarvan overlijden er 3000 aan de ziekte. Steeds vaker wordt bij borstkankerpatiënten neoadjuvante therapie (NAC) ingezet; chemotherapie vóór de operatie. Dat gebeurt om verschillende redenen: het verkleinen van de tumorgrootte waardoor borstsparende chirurgie mogelijk is, onzichtbare uitzaaiingen vernietigen of om beslissingen rondom toekomstige chemotherapie op maat te kunnen maken.
In dit project zetten onderzoekers een geavanceerde nieuwe fotoakoestische scanner in tijdens de NAC. Fotoakoestiek is een methode waarbij onder andere lasertechnologie gebruikt wordt om weefsel te onderzoeken. Met deze scanner kunnen de onderzoekers heel nauwkeurig de bloedvaten in de borst en het zuurstofgebruik van een borsttumor analyseren. Deze manier van analyseren is pijnloos en comfortabeler dan de huidige methodes.
MST zal samen met de UT in een pilotstudie onder andere testen of het systeem de verwachtingen waarmaakt voor de meest voorkomende borsttumoren. Eind 2020 hebben de eerste metingen van gezonde proefpersonen plaatsgevonden. In 2021 wordt dit vervolgd met een aantal patiëntmetingen.
Onderzoeksteam
Prof.dr. Srirang Manohar (UT), Dr. Jeroen Veltman (ZGT,UT), Dr. Ester Siemerink (ZGT), Dr. Margreet Van der Schaaf (MST), Prof.dr. Lioe-Fee De Geus-Oei (UT), Dr. Machteld Wymenga (MST), Dr. Daniëlle de Leeuw (ZGT), Maura Dantuma (UT), R. Bulthuis (UT), Saskia Aarnink (MST), Dr. Anneriet Dassen (MST)