Gezichtsveldonderzoek

Wat is een Gezichtsveldonderzoek?

Als we met 1 oog naar een punt kijken, zien we veel meer dan dat punt alleen. We zien een groot gebied, hoewel minder scherp dan het punt waarnaar we kijken. Dit hele gebied heet het gezichtsveld.

Het gezichtsveld is van groot belang in het dagelijks leven, bijvoorbeeld om te voorkomen dat we ergens tegenaan lopen, over stoeprandjes struikelen of iets omgooien. In het verkeer is een goed gezichtsveld uiteraard ook van belang. Met name in het stadsverkeer kan door uitval van een deel van het gezichtsveld gemakkelijk een voetganger of fietser ‘over het hoofd’ worden gezien. Een uitval (defect) in het gezichtsveld kun je vergelijken met een ‘dooie hoek’. Iemand met een uitval in het gezichtsveld is zich daar meestal niet van bewust omdat de aandacht is gericht op het centrale punt waarnaar we kijken. Het kan voorkomen dat iemand 100% ziet (de gezichtsscherpte), terwijl er grote delen van het gezichtsveld ontbreken. Een voorbeeld hiervan is kokerzien. Het gezichtsveld wordt getest met een gezichtsveldonderzoek.

Ieder oog heeft zijn eigen gezichtsveld. Wanneer we met 2 ogen tegelijk kijken is ons totale gezichtsveld groter dan ieder oog afzonderlijk. De 2 gezichtsvelden van beide ogen vallen voor een groot deel samen. Zo kunnen afwijkingen in het gezichtsveld van het ene oog opgevangen worden door het gezichtsveld van het andere oog. Hierdoor vallen beginnende gezichtsveldafwijkingen in het begin niet op.

Afwijkingen in het gezichtsveld worden gezichtsvelddefecten of scotomen genoemd.

Waar bent u naar op zoek?