De behandeling

Bij een arteriële afsluiting die al langer bestaat, is er eigenlijk geen behandeling meer mogelijk. Het is wel belangrijk om de onderliggende oorzaak te behandelen. De patiënt wordt meestal naar de neuroloog of internist doorgestuurd die een uitgebreide screening doet (waar komen de propjes vandaan?).

Arteritis temporalis
Meestal wordt er geadviseerd alvast met bloedverdunners te beginnen. Indien het infarct gepaard gaat met symptomen van vermoeidheid, kauwpijn, haarkam pijn en algehele malaise kan er sprake zijn van arteritis temporalis; een ontsteking van de arteriën. Indien hier aan gedacht wordt, wordt de bloedbezinking (BSE) gemeten en er eventueel een biopt genomen uit het bloedvat in de slaap.

Vaatnieuwvorming
In zeldzame gevallen kan er na lange tijd vaatnieuwvorming in het oog ontstaan, waardoor het noodzakelijk kan zijn om het netvlies te laseren en/of een injectie met “anti‐VEGF” in het glasvocht te geven (zie folder Intravitreale injecties); anders kan de druk van het oog oplopen (neovasculair glaucoom). Deze behandeling is echter alleen om de oplopende druk (en daardoor pijn in het blinde oog) te voorkomen en niet om het gezichtsvermogen te verbeteren.

Bron:Nederlands Oogheelkundig Gezelschap

Waar bent u naar op zoek?