Hartrevalidatie

Hartrevalidatie is een effectieve manier om te leren omgaan met uw hartaandoening. Het is bedoeld om u te ondersteunen om zo goed en volledig mogelijk te herstellen, zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal.

De hartrevalidatie geeft inzicht in uw hartaandoeningen en kan helpen om uw leefstijl te veranderen. Tevens kunt u onder begeleiding aan de conditie werken waardoor u weer vertrouwen krijgt in uw lichaam.

Het hartrevalidatieteam bestaat uit een cardioloog, een psycholoog, fysiotherapeuten, verpleegkundig coördinatoren, een diëtist en maatschappelijk werk.

Voor wie is het hartrevalidatieprogramma?

Het hartrevalidatieprogramma is er voor patiënten die een openhartoperatie, een hartinfarct of een dotterbehandeling hebben gehad. Ook patiënten die een pacemaker of interne defibrillator dragen, kunnen in aanmerking komen voor hartrevalidatie.

Het hartrevalidatieprogramma

Het programma van de hartrevalidatie bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Intakegesprek met een verpleegkundige coördinator van de hartrevalidatie;
  • Een inspanningstest, ook wel fietstest genoemd;
  • Informatiemodule waar u informatie krijgt over risicofactoren in relatie tot hart- en vaatproblemen, van alle disciplines die betrokken zijn bij het hartrevalidatieprogramma;
  • Fitmodule waar u weer uw grenzen leert kennen en vertrouwen in uw lichaam krijgt;
  • Leefstijlmodule, bestaande uit een training zelfmanagement / gezonde voeding en omgaan met stress;
  • Een eindevaluatiegesprek met de verpleegkundig coördinator van de hartrevalidatie.

Kosten

Wanneer u de hartrevalidatie via het ziekenhuis gaat volgen, zal de financiering plaatsvinden vanuit het basispakket. Indien u voor een andere weg kiest, dan kunt u het best zelf bij uw zorgverzekeraar informeren naar de vergoeding voor het hartrevalidatieprogramma.

Contact

De verpleegkundig coördinatoren op de polikliniek cardiologie/hartrevalidatie zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 11.00 uur op telefoonnummer 06 – 31 75 17 69. Per e-mail kunt u ons bereiken op hartrevalidatie@mst.nl.

Voor dringende vragen zijn wij op bovengenoemde dagen bereikbaar via secretariaat cardiologie op telefoonnummer 053 – 487 21 10. U kunt vragen naar uw eigen verpleegkundig coördinator.

Waar bent u naar op zoek?