Emiel Sturm

Opvang van ernstig gewonde slachtoffers

Een radioloog onderzoekt foto’s en scans en speurt ziektes en aandoeningen op. Een interventieradioloog combineert dat speurwerk direct met een behandeling: hij of zij maakt bloedvaten dicht of juist open en behandelt tumoren.

De voordelen van deze behandelingen zijn groot: je krijgt een klein sneetje in de huid, hoeft meestal niet onder narcose en je opnametijd is korter.
Emiel Sturm

Op welke plek in het lichaam voer je als interventieradioloog operaties uit?

“Een interventieradioloog kan overal opereren, van de hersenen tot aan de longen en darmen. Bij deze minimaal invasieve operaties maken we bloedvaten open, bijvoorbeeld bij aderverkalking of een embolie, of maken we bloedvaten dicht. Dat laatste moet bijvoorbeeld in een spoedbehandeling bij een onstelpbare bloeding, na onder andere een bevalling of een ongeval. We hebben ook de techniek in huis om de bloedtoevoer naar een tumor te blokkeren of een lokale behandeling uit te voeren. Tevens doen we niet-vasculaire ingrepen op het gebied van bijvoorbeeld galwegen, lever, nieren, bot en longen.”

Waarom hoort jouw specialisme bij radiologie, dat we vooral kennen van onderzoek?

“Omdat we werken met beeldvormende technieken. We maken de weefsels en bloedvaten zichtbaar met behulp van röntgenstralen, echografie, CT of MRI.”

Je behandelt het hart. Is dotteren dan ook een radiologische behandeling?

“Ja, van oudsher wel. Bij het dotteren hef je een bloedvatvernauwing op met een ballonnetje. Dat proces volgen we nu realtime op beeld. Charles Dotter, de man die dotteren heeft uitgevonden en aan wie we dus ook de naam van deze behandeling te danken hebben, was een radioloog.”

Interventieradiologie leent zich ook voor behandeling van een tumor.

“Zeker! Je kunt in het bloedvat van een tumor geneesmiddelen toedienen. Dat zijn bolletjes met chemotherapie erop of bolletjes die radioactief zijn geladen. Of we prikken tijdens een tumorbehandeling een tumor aan waarmee we deze als het ware verbranden. Ook dat kan in allerlei organen; denk aan de lever, nieren, bot en (in studieverband) de alvleesklier. In de toekomst komen de longen daar wellicht bij.”

Is een operatie door een interventieradioloog anders dan een operatie door een chirurg?

“Ja. Vaak denken mensen dat je twee opties hebt bij een behandeling in het ziekenhuis: je krijgt medicijnen of je wordt geopereerd. Maar soms is ook een derde optie mogelijk: een interventionele behandeling.

In hoeverre onderscheidt MST zich met radiologische behandelingen op het gebied van interventie?

“In ons ziekenhuis zijn we erg trots op de behandeling van herseninfarcten. Een herseninfarct is een spoedeisende aandoening: elke seconde telt. De behandeling die wij geven, maakt een groot verschil in de uitkomst na het infarct. MST is ook een landelijk verwijscentrum voor maag-darmgebied. Patiënten uit heel Nederland worden naar ons doorverwezen. Samen met de specialismen vaatchirurgie en maag-darm-leverziekten (MDL) behandelen we deze patiënten. Elk specialisme doet zijn deel, voor ons is dat het openmaken van de bloedvaten naar de maag en darm.”

Genoeg om trots op te zijn, dus?

“Zeker! Maar er is nog veel te bereiken. Bijvoorbeeld uitbreiding in MST op het gebied van oncologische interventies, zoals de lokale tumorbehandelingen. De ontwikkelingen in de interventieradiologie staan voorlopig niet stil. Ons doel is om ook MST-patiënten de nieuwste behandelingen te kunnen aanbieden.”

Medische Publieksacademie Twente

Dit interview is gepubliceerd in het magazine dat is uitgebracht naar aanleiding van de Medische Publieksacademie Twente met thema ‘Binnenstebuiten’. MST organiseert jaarlijks meerdere publieksacademies; gratis toegankelijke openbare bijeenkomsten. Specialisten informeren de bezoekers over de werking van steeds een ander deel van het lichaam.

Door deze kennis te delen bevorderen wij de gezondheid in de regio en laten wij u kennismaken met de wereld achter ons ziekenhuis en de zorg die hier geboden wordt. Iedereen met een gezonde interesse in de werking van het menselijk lichaam is welkom.

Waar bent u naar op zoek?