De beste dokter ben je zelf
Je leefstijl aanpassen en daarmee van een ziekte genezen, het kan. Internist Mattijs Out bespreekt met zijn patiënten altijd hoe belangrijk een gezonde leefstijl is. “Mensen zelf aan de slag laten gaan met hun gezondheid, dat is mijn drijfveer.”
Mattijs Out werkt sinds 2018 als vasculair internist in Medisch Spectrum Twente. Hij ziet patiënten die al problemen hebben met hun bloedvaten, bijvoorbeeld na een hartinfarct, maar ook mensen die daar risico op lopen. “Preventie, oftewel ziektes voorkomen, is een belangrijk onderdeel in mijn dagelijkse werk. Samen met de patiënt kijk ik goed naar zijn of haar leefstijl en leg ik uit wat de gevolgen kunnen zijn van leefstijl op een bepaalde ziekte.”
Veranderen is lastig
Gedragsverandering kan moeilijk zijn. “Zeker als mensen onderliggende problemen hebben, zoals een ziek kind of schulden, is de leefstijl niet 1-2-3 aan te passen. Maar ook al is dat niet het geval, dan nog is het voor heel veel mensen moeilijk om te veranderen. Toch probeer ik dat wel te stimuleren, want een gezonde leefstijl is ontzettend belangrijk. Je kunt er zelfs diabetes type 2 mee genezen.”
Gestopt met roken
Dokter Out vertelt dat de leefstijl veranderen soms een stap te ver is, maar het altijd weer bijzonder is als het een patiënt toch lukt. “Zo had ik een patiënt met diabetes die overgewicht had en rookte. Meerdere malen heb ik het met haar besproken, maar stoppen met roken zag ze niet zitten. Twee weken na een polibezoek belde ze me ineens met de mededeling dat ze een verrassing had. ‘Ik ben gestopt met roken’, zei ze trots. Dat was zo mooi om te horen.”
Puzzelen
Met bijna alle organen van het lichaam houdt dokter Out zich als internist bezig. “Wat ik er zo interessant aan vind, is dat het gaat om puzzelen. De juiste puzzelstukjes bij elkaar helpen om tot een diagnose te komen. Dat gaat in teamverband. Soms weet je: ‘er moet hier iets aan de hand zijn’, maar alleen nog niet precies wat. Er was onlangs een patiënt die al ruim een jaar klachten had, maar waar geen diagnose gesteld kon worden. Tijdens een opname hebben we met zo’n tien artsen van verschillende specialismen onderzoeken gedaan. Uiteindelijk konden we tegen de patiënt zeggen wat hem mankeerde en een behandeling starten. Dat was een uitdagende casus. Ook de breedte van het vak en de tijd die je kan nemen om echt met patiënten in gesprek te gaan, spreken me erg aan.”
Zelf aan de slag
“In de gesprekken met patiënten is het voor mij altijd een uitdaging om wat los te maken bij mensen, ze na te laten denken over hoe ze nu leven en hoe dat beter kan. En als ik mensen dan gemotiveerd krijg dat ze zelf aan de slag willen om van hun diabetes af te komen en met hun medicatie kunnen stoppen, dan is mijn dag helemaal goed.”