Miriam Blokhuis

Wondbehandeling in het Wond Expertise Centrum

“De meeste amputaties bij mensen met suikerziekte zijn een gevolg van een wond die niet geneest in combinatie met slechte doorbloeding en een infectie. Een wond is dus niet zomaar iets.” Denk nooit te makkelijk over een wond, onderstreept Miriam Blokhuis. Als verpleegkundig specialist is zij onder andere betrokken bij de eerste screening van mensen met een complexe wond.


Snelle screening en goed onderzoek scheelt leed
Miriam Blokhuis

Stel: ik heb een wond op mijn been die niet geneest dan…

“… word je door de huisarts doorverwezen naar het Wond Expertise Centrum in MST. En dan kom je bij mij. Eerst hebben we telefonisch contact; hoe is de wond ontstaan? Heb je pijn? Dan bepaal ik of er extra onderzoek moet komen – zijn er problemen met de doorbloeding of zijn er spataderen? Vervolgens kom je naar de poli en doen we alle onderzoeken. Wij maken de wond goed schoon en je gaat naar huis met een behandeling.”

Een goed verband erop is dus niet genoeg?

“Nee, een wond is meer dan een wond. Je weet pas hoe je het moet behandelen, als je weet waarom de wond is ontstaan en waarom hij niet goed geneest. Komt de wond door suikerziekte, door zuurstoftekort? Is de wond eigenlijk een tumor? Komt het door een ontsteking? Als je dat niet goed weet, kun je het verkeerd gaan behandelen. Met als gevolg dat een wond niet geneest of verergert. Stel dat iemand een wond heeft aan zijn voet. Als hij een slechte doorbloeding heeft en er toch een drukverband op krijgt, zal die wond nooit genezen. De meeste amputaties bij mensen met suikerziekte zijn het gevolg van een wond die niet sluit in combinatie met verminderde doorbloeding en een infectie. Een wond die niet geneest is dus niet zomaar iets.”

De huisarts stelt dus niet de diagnose?

“Niet per se. Hij verwijst de persoon met de open wond door. Als een patiënt bij het Wond Expertise Centrum binnenkomt, kunnen wij al snel zien of het een patiënt is die naar een dermatoloog moet, naar de vaatchirurg of dat de plastisch chirurg ernaar moet kijken.”

Elke wond langs hetzelfde loket dat scheelt…

“… vooral veel leed! Vergis je niet; voorheen werden mensen soms pas na dertig weken verwezen. Dertig weken! Nu is dat al na enkele weken; als een arts ziet dat bij een persoon een wond niet goed geneest, kan hij direct naar ons toe.”

Medische Publieksacademie Twente

Dit interview is gepubliceerd in het magazine dat is uitgebracht naar aanleiding van de Medische Publieksacademie Twente met thema ‘Tijd heelt niet alle wonden’. MST organiseert jaarlijks meerdere publieksacademies; gratis toegankelijke openbare bijeenkomsten. Specialisten informeren de bezoekers over de werking van steeds een ander deel van het lichaam.

Door deze kennis te delen bevorderen wij de gezondheid in de regio en laten wij u kennismaken met de wereld achter ons ziekenhuis en de zorg die hier geboden wordt. Iedereen met een gezonde interesse in de werking van het menselijk lichaam is welkom.

Waar bent u naar op zoek?