Patrick Verhorst

Het hart en kortademigheid

Bij hartproblemen denken we vaak aan mensen met een hartinfarct. Maar ook kortademigheid kan een hartprobleem zijn. Cardioloog Verhorst ziet dat steeds meer, vooral bij oudere mensen. “Sommige ouderen denken dat ze niet meer behandeld kunnen worden vanwege hun leeftijd maar dat is niet zo. Leeftijd is in principe geen issue, het gaat met name om de vraag: hoe vitaal is iemand nog?”


Een gezonde leefstijl en het leven vieren, dat zijn de beste medicijnen
Patrick Verhorst

Bij ziektes aan het hart denken we aan een hartinfarct, maar er is dus veel meer?

“Ja. Een hartinfarct uit zich als acute pijn op de borst maar mensen kunnen ook andere hartaandoeningen hebben die zich minder ‘acuut’ presenteren. Een lekkende hartklep bijvoorbeeld kan klachten geven van kortademigheid.”

Kortademigheid klinkt niet als een serieus hartprobleem…

“Helaas is dat niet zo. Kortademigheid is een zeer invaliderende klacht waardoor mensen soms niets meer kunnen en alleen maar thuis zijn. Ik heb patiënten die ver in de 80 zijn en door kortademigheid erg beperkt zijn. Na een behandeling zijn de meeste mensen tot meer in staat en kunnen ze weer meer deelnemen in de maatschappij. Veel patiënten van ons zijn boven de 80. Leeftijd is in principe geen issue, het gaat met name om de vraag: hoe vitaal is iemand nog?”

Wat is de relatie tussen het hart en kortademig zijn?

“Van een lekkende hartklep kan je kortademig worden. Een van de hartkleppen bestaat uit twee stukken, een voor- en achterdeel. Als die twee delen niet goed sluiten, veroorzaakt dat lekkage en kan dat kortademigheid geven.”

Hoe is de behandeling?

“Tot een paar jaar geleden waren er twee mogelijkheden: medicatie of een operatie. Bij een operatie moet de hartklep worden vervangen of gerepareerd. Dat zijn belastende ingrepen: de borstkas wordt opengemaakt, er is risico op complicaties en zelfs kans op overlijden. In MST voeren we nu ook een nieuwe behandeling uit. Mensen die niet-operabel zijn, maar wel een ernstig lekkende hartklep hebben, krijgen via de lies een clipje. Dit wordt de mitraclip genoemd. De clip verhelpt de lekkage van de hartklep en de kortademigheid neemt daardoor af.”

Is die behandeling ook belastend?

“Nee, juist niet. De behandeling met de clip kunnen we inzetten voor de groep mensen die geen operatie kan ondergaan en ook niet goed reageert op medicijnen. Het is een relatief eenvoudige ingreep om van de kortademigheid af te komen. Mensen worden op maandag geholpen en kunnen op woensdag of donderdag weer naar huis. Het is een technisch hoogwaardige ingreep, maar een relatief kleine ingreep voor een klacht die zeer invaliderend is.”

Het hart spreekt sterk tot onze verbeelding, geldt dat voor u als cardioloog ook?

“Ja, absoluut. Het blijft verbazend dat mensen kort na een operatie hun ogen weer openen en aanspreekbaar zijn terwijl ze een paar uur daarvoor in de operatiekamer lagen met de borstkas open. De herstelkracht van de mens en het hart blijft bijzonder, het heeft soms bijna iets spiritueels. Als cardioloog zie ik het hart dus niet alleen als iets technisch, je hart is geen auto waarbij je even de bougies kunt vervangen en weer door kunt. De impact van een hartkwaal is groot, niet alleen fysiek maar ook psychisch.”

Bij het hart wordt gehamerd op leefstijl, doet u dat ook?

(Lachend): “Wat ik altijd tegen mijn patiënten zeg: boven de 80 jaar mag alles. Ik moet het nog maar zien te halen! Mensen vragen ‘moet ik mijn leefstijl aanpassen nu ik hartproblemen heb?’ Een gezonde leefstijl en het leven vieren, dat zijn de beste medicijnen. ‘Mag ik als hartpatiënt nog een wijntje drinken?’ Dan zeg ik altijd: met mate en als het maar goede wijn is!”

Medische Publieksacademie Twente

Dit interview is gepubliceerd in het magazine dat is uitgebracht naar aanleiding van de Medische Publieksacademie Twente met thema ‘Het hart, de motor van je lichaam’. MST organiseert jaarlijks meerdere publieksacademies; gratis toegankelijke openbare bijeenkomsten. Specialisten informeren de bezoekers over de werking van steeds een ander deel van het lichaam.

Door deze kennis te delen bevorderen wij de gezondheid in de regio en laten wij u kennismaken met de wereld achter ons ziekenhuis en de zorg die hier geboden wordt. Iedereen met een gezonde interesse in de werking van het menselijk lichaam is welkom.

Waar bent u naar op zoek?