Opvang van ernstig gewonde slachtoffers
Traumachirurg Ralph de Wit behandelt de meest ernstig gewonde patiënten: “De focus ligt op het herkennen van levensbedreigende aandoeningen en deze in de juiste volgorde behandelen.”
Ik zorg dat iemand zo optimaal mogelijk verder kan met zijn leven
Ralph de Wit
U bent traumachirurg. Wat doet u precies?
“Als traumachirurg ben ik de centrale spil in het geheel, de leider van het traumateam. Wanneer iemand door een ongeval zorg nodig heeft, wordt die door een ambulance of traumahelikopter naar het traumacentrum gebracht. Daar staat het traumateam klaar om de patiënt op te vangen. Volgens een vast protocol wordt in kaart gebracht hoe het met de patiënt gaat en of het een levensbedreigende situatie is. Mijn taak als traumachirurg is om de juiste prioriteiten te stellen en acuut letsel te behandelen. De meeste operaties doe ik zelf, maar bij bloedingen in het hoofd wordt de hulp ingeschakeld van een neurochirurg en bij buikletsel wordt er een maag-darm-leverarts of vaatchirurg bij de operatie betrokken.”
In acute situaties moet u snel beslissingen nemen. Hoe doet u dat?
“Het Advanced Trauma Life Support helpt hierbij. Dit is een wereldwijd standaard protocol voor de opvang van ernstig gewonde slachtoffers. De focus ligt hierbij op het herkennen van levensbedreigende aandoeningen en deze in de juiste volgorde behandelen. Aan de hand van het protocol wordt gekeken of de vitale functies in het lichaam in orde zijn; de ademhaling, de bloedcirculatie en het bewustzijn. De aandoeningen die levensbedreigend zijn, zoals een klaplong of bloeding in het hoofd, worden eerst behandeld. Omdat je aan een gebroken arm niet doodgaat, komt dat daarna. In acute situaties wordt dus gekeken wat op dat moment het meest bedreigend is en dus als eerste behandeld moet worden, zodat de patiënt een zo’n groot mogelijk kans heeft om het te overleven.”
Welke ongelukken komen het meeste voor?
“Verkeersongelukken, dat heeft nogal eens te maken met alcohol in het verkeer. Ook komen veel mensen bij ons die van een grote hoogte zijn gevallen, door werk in de bouw bijvoorbeeld. Als het gaat om een val van een trap, zijn het vaak ouderen die ernstige verwondingen hebben. En er komen meer en meer ongelukken met een e-bike voor. Het zijn vaak ouderen die te hard rijden met een elektrische fiets, onvoldoende controle hebben, maar wel aan het verkeer deelnemen.”
En wanneer is er sprake van een trauma?
“Alles dat te maken heeft met een ongeval en inwerkend geweld, noemen we een trauma. Dit kan schade aan het lichaam zijn door geweld, een snijwond, een brandwond, het breken van een been of een hersenschudding bijvoorbeeld. Een multi-trauma wil zeggen dat iemand meervoudig gewond is. Dat is vaak een combinatie van verschillende fracturen, inwendig letsel en hersenletsel.”
Als iemand ernstig gewond is, is het niet altijd vanzelfsprekend om naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan. Waarom?
“Daar moet misschien eerst een arts van huis komen, dat kost tijd. Meestal is er een goed georganiseerd en getraind traumateam nodig. In het traumacentrum is het dagelijks werk om ernstig gewonde patiënten op te vangen, we zijn daar helemaal op ingespeeld. 24 uur per dag zijn het team en alle faciliteiten die daarbij horen beschikbaar. Bij de opvang van ernstig gewonde slachtoffers is het daarom meestal beter om meteen door te rijden naar een traumacentrum, ook al kost het meer tijd. Onderzoek laat zien dat die patiënten uiteindelijk beter af zijn. Daar gaat het uiteindelijk om.”
Het lijkt mij zwaar werk. Wat geeft u voldoening?
“Het persoonlijke contact. Soms laten ongevallen sporen achter en blijft iemand voor de rest van zijn leven beschadigd. Dat kan ik niet altijd ongedaan maken. Als ik overtuigd ben dat ik voor een patiënt het maximale bereikt heb dat mogelijk is, zelfs als dat betekent dat iemand in een rolstoel zit, geeft het voldoening. Ik wil zorgen dat iemand zo optimaal mogelijk verder kan met zijn leven.”
Medische Publieksacademie Twente
Dit interview is gepubliceerd in het magazine dat is uitgebracht naar aanleiding van de Medische Publieksacademie Twente met thema ‘Traumazorg, iedere seconde telt!’. MST organiseert jaarlijks meerdere publieksacademies; gratis toegankelijke openbare bijeenkomsten. Specialisten informeren de bezoekers over de werking van steeds een ander deel van het lichaam.
Door deze kennis te delen bevorderen wij de gezondheid in de regio en laten wij u kennismaken met de wereld achter ons ziekenhuis en de zorg die hier geboden wordt. Iedereen met een gezonde interesse in de werking van het menselijk lichaam is welkom.