drs. A.M. Kuipers

Functie: GZ-psycholoog kind en jeugd & Cognitief Gedragstherapeut
Bereikbaarheid: Secretariaat: (053) 487 28 30
BIG Registratie: 99919362025

Introductie

Sinds 2015 werk ik als GZ-psycholoog op de afdeling medische psychologie van het MST. Op de afdeling zie ik regelmatig kinderen met een chronische aandoening zoals diabetes. Het hebben van een dergelijke aandoening heeft vaak veel impact op het leven van een kind en zijn omgeving (ouders, zussen/broers). Omgaan met de lichamelijke, emotionele en sociale gevolgen van de ziekte doet vaak een sterk beroep op het aanpassingsvermogen van het kind en hun omgeving. Ik probeer in mijn behandeling ruimte te geven aan alle aspecten die komen kijken bij het hebben van een chronische ziekte en tegelijkertijd het kind en de ouders weer in hun kracht te zetten. In mijn werk met deze doelgroep vind ik het bijzonder en mooi om te zien hoe veerkrachtig deze kinderen en hun ouders vaak zijn.

Daarnaast zie ik op de afdeling veel kinderen en jongeren met medisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. De gevolgen van de lichamelijke klacht zijn vaak groot. Soms kunnen kinderen en jongeren nauwelijks meer naar school en spreken ze weinig meer af met vrienden. Het is voor mij in de behandeling telkens een interessante uitdaging om samen met het kind / de jongere de puzzel op te lossen en samen te kijken hoe lichamelijke en psychologische factoren elkaar beïnvloeden. Het doel is om de klacht te verminderen en kwaliteit van leven te verbeteren. Humor, begrip en samen oplossingen bedenken helpen hier vaak bij. Ook het werken in een multidisciplinair team is van groot belang (met de kinderarts, fysiotherapeut, leerkracht en jeugdarts). Het zien opbloeien van het kind geeft voldoening en energie.  Het werken met kinderen en jongeren doe ik dan ook met veel enthousiasme, dit komt mede omdat kinderen heel puur, eerlijk, open en spontaan zijn.

Aandachtsgebieden

Kindergeneeskunde (vroeg geboren baby’s, kinderen met een chronische aandoening, kinderen met medisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten, kinderen met medisch trauma en ouders met problematiek rondom zwangerschap/bevalling)

Nevenfuncties

  • Onderwijs geven over psychosociale zorg bij chronisch zieke kinderen, aan kinderverpleegkundigen.

Lidmaatschappen:

  • Vereniging voor medisch psychologen (LVMP) en Vereniging voor Gedragstherapie en cognitieve therapie

Lidmaatschappen

Lidmaatschappen:

  • Vereniging voor medisch psychologen (LVMP)
  • Vereniging voor Gedragstherapie en cognitieve therapie
Waar bent u naar op zoek?