Mart van de Laar

Reumatoïde artritis snel behandelen

Waarom is het belangrijk om reumatoïde artritis snel te behandelen? Reumatoloog Mart van de Laar geeft uitleg.


Als de ziekte niet wordt behandeld, gaan de gewrichten uiteindelijk kapot en ontstaat invaliditeit
Mart van de Laar

Wat is reumatoïde artritis?

“Het is een vorm van reuma met ontstekingen aan de gewrichten. Het is de meest voorkomende ontstekingsziekte van de gewrichten en komt voor bij 0,5 tot 1 procent van de bevolking. De klachten zijn vaak pijn, stijfheid en moeheid. Die klachten hebben veel gevolgen voor sociale activiteiten, werk en relaties.”

Waarom is het belangrijk om de klachten snel te herkennen en te behandelen?

“De eerste klachten zijn al heel vervelend voor de patiënt. Maar als de ziekte niet wordt behandeld, gaan de gewrichten uiteindelijk kapot en ontstaat invaliditeit. De gewrichtsschade is niet meer te herstellen. De patiënt heeft daar dus de rest van het leven last van of is zelfs invalide.”

Is het moeilijk om de diagnose te stellen?

“Dat is soms best een uitdaging. Want zo’n twintig procent van alle mensen die een huisarts bezoeken, heeft klachten aan spieren of gewrichten.”

Welke patiënt heeft dan daadwerkelijk reumatoïde artritis?

“Het is belangrijk dat huisartsen dat snel herkennen, bijvoorbeeld aan zwelling, pijn of roodheid. Bij een mogelijke gewrichtsontsteking kan de patiënt worden doorverwezen naar een reumatoloog.”

Hoe gaat het traject verder?

“De reumatoloog kan vaststellen of sprake is van reumatoïde artritis. Zodra de diagnose is gesteld, starten we zo snel mogelijk met behandeling. Daarmee kunnen we de klachten van de patiënt snel verlichten, zodat die minder pijn en stijfheid heeft en minder beperkingen ervaart. Maar snelle behandeling is vooral belangrijk om in de toekomst kapotte gewrichten te voorkomen.”

Kan reumatoïde artritis goed worden behandeld?

“Ja, daar zijn in de afgelopen 2 decennia enorme slagen mee gemaakt. Het is nu mogelijk om de klachten snel te verminderen. Bij zo’n 80 procent van de patiënten is de ziekte zelfs binnen een half jaar in remissie. Deze patiënten zijn vrij van klachten en de schade vanwege de ziekte is vrijwel nihil. De patiënt moet wel medicijnen blijven gebruiken. We hopen dat we in de toekomst ook dat kunnen stoppen en alle patiënten te kunnen helpen.”

Heeft u goed contact met patiëntenorganisatie ReumaZorg Nederland?

“Jazeker! We werken samen in verschillende projecten. Een voorbeeld is het internationale patiëntonderzoek RA Matters. Via sociale media is in korte tijd ruim zesduizend patiënten gevraagd naar de invloed van de ziekte op werk, relaties, activiteiten en wensen. Die kennis is uitermate waardevol om de zorg voor patiënten verder te verbeteren.”

Bron: Mijn Lichaam

Waar bent u naar op zoek?