Hand- en polsteam

Het Hand- en polscentrum is uniek omdat het op elk gebied deskundigen in huis heeft: reumatologen, orthopedisch chirurgen, handtherapeuten, plastisch chirurgen, radiologen en revalidatieartsen. Deskundigen die gezamenlijk en intensief samenwerken zodat u de allerbeste zorg krijgt.
De lijnen in het Hand- en polscentrum zijn kort, het op tijd inschakelen van de juiste behandelaar heeft grote invloed op een snel functieherstel.

Handtherapeuten/ Handtherapie Twente
Een handtherapeut is een fysiotherapeut of ergotherapeut die voor de behandeling van klachten aan de hand, pols en arm specifieke scholing en ervaring heeft. Omdat een deel van de spieren van de hand hun oorsprong hebben in de onderarm en omdat de zenuwen die de hand besturen door de gehele arm lopen, houdt een handtherapeut zich niet alleen met de hand bezig, maar hoort de gehele arm tot zijn werkgebied. Het inschakelen van handtherapie heeft grote invloed op een snel functieherstel. Klik hier voor meer informatie.

Orthopedisch chirurgen
Orthopedisch chirurgen houden zich bezig met aandoeningen van het steun- en bewegingsapparaat. Het betreft klachten aan botten (bijvoorbeeld breuken, osteoporose), gewrichten (bijvoorbeeld gewrichtsslijtage, artrose) of spieren en pezen (bijvoorbeeld een spierscheuring door een ongeval). Klik hier voor meer informatie.

Plastisch chirurgen
De plastische en reconstructieve chirurgie is een veelzijdig heelkundig specialisme, waarbij de behandeling van wonden en de bestudering van wondgenezingsprocessen een centrale plaats inneemt. Het is een vak dat zich bezig houdt met behandeling van jong en oud, van cosmetisch tot kankerchirurgie en van behandelingen aan het gehele lichaam dus van top tot teen. Zo zijn er tal van indelingen te maken. Klik hier voor meer informatie.

Radiologen
Een radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het beoordelen van röntgenfoto´s. Met deze foto’s kan de radioloog beoordelen of er sprake is van afwijkingen of ziekten. Vroeger werden alleen röntgenfoto´s gemaakt. Daarbij kunt u denken aan opnamen van de botten of een foto van de buik. Tegenwoordig worden echter ook foto´s gemaakt met geluidsgolven (echografie) en met magnetisme (MRI). Daarmee wordt een goed inzicht verkregen van bijvoorbeeld de hand of pols. De radioloog is dus een medisch specialist die met behulp van foto´s een juiste diagnose stelt. Klik hier voor meer informatie.

Reumatologen
Reumatologen houden zich bezig met alle, niet door een trauma (ongeval) veroorzaakte aandoeningen van het bewegingsapparaat: de gewrichten en gewrichtskapsels, de spieren, pezen en het bot. Bij sommige van deze aandoeningen kunnen inwendige organen betrokken zijn, zoals longen of nieren. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen die in 3 groepen verdeeld kunnen worden: ontstekingsreuma, artrose en weke delen reuma (klachten van spieren, pezen en banden). Behandeling vindt over het algemeen plaats met medicijnen en/of injecties. Klik hier voor meer informatie.

Revalidatie artsen
De revalidatiegeneeskunde binnen het pols hand centrum richt zich enerzijds op chronische en acute pols/handaandoeningen met (dreigende) blijvende problemen van de handfunctie met nadelige gevolgen voor het dagelijks functioneren. Anderzijds richt het zich op de nabehandeling van patiënten die een uitgebreide operatie aan hun pols/hand hebben ondergaan. De revalidatie arts inventariseert de handproblematiek en stelt een behandelplan op. De behandeling is doorgaans multidisciplinair met inschakeling van handtherapeuten, maatschappelijk werk, psycholoog, arbeids- en scholingsdeskundigen en revalidatie technici. Een maal per 6 tot 8 weken vindt een controle bij de revalidatie arts plaats met aansluitend een overleg tussen alle bij de behandeling betrokken behandelaars. Tijdens dit moment kan het behandelplan worden bijgesteld. Klik hier voor meer informatie.

Waar bent u naar op zoek?