Biopsie

Indien mogelijk wordt aansluitend een monster genomen van de verdachte plek (biopsie of punctie). Wanneer de tumor zich in de keel- of neusholte bevindt, gebruikt de KNO arts vaak een endoscoop voor nader onderzoek:

Alleen met een biopsie dan wel punctie (een celmonster van het afwijkende gebied) kan een definitieve diagnose worden gesteld. De arts kan besluiten tot een biopsie in de polikliniek. Door middel van plaatselijke verdoving wordt het gebied waar de biopsie wordt afgenomen verdoofd. Vervolgens wordt een klein stukje afwijkend weefsel verwijderd. Het is echter goed mogelijk dat de biopsie onder algehele verdoving (narcose) moet worden uitgevoerd. Dit betekent een dag in het ziekenhuis en soms ook een nacht.

Nader onderzoek
Als uit de biopsie blijkt dat er kankercellen aanwezig zijn, wordt nader onderzoek verricht om meer over het kankergezwel te weten te komen en een behandelwijze te kiezen. Het kan 7 dagen duren voordat de uitslag van het onderzoek van het biopt bekend is en u zult ongetwijfeld heel ongerust zijn in die periode.

Waar bent u naar op zoek?