Röntgenfoto’s

Uw specialist of huisarts heeft u doorgestuurd voor het laten maken van röntgenfoto’s. Bovenstaand zijn afbeeldingen met behulp van röntgenstraling van de buik/borstkas/wervelkolom/gewrichten of pijpbeenderen.

Werkwijze

De laborant zal u eventueel vragen kledingstukken en metalen voorwerpen te verwijderen, deze kunnen zichtbaar zijn op de röntgenfoto. U komt in een bepaalde houding te staan of zitten, met uw ene kant de röntgenbuis en aan de andere kant een digitale cassette. Röntgenstraling dringt gemakkelijk door bijvoorbeeld vetweefsel heen en moeilijker door botweefsel. Er ontstaat een schaduwbeeld, dat wil zeggen dat alle structuren over elkaar liggen op de foto. Je kunt op één enkele foto dus geen diepte bepalen. Röntgenfoto’s worden weergegeven in grijsschalen, een weefsel wat goed röntgen doorlaatbaar is donker en een weefsel wat minder straling doorlaat is lichter.

Vervolg

De laborant beoordeelt de foto technisch, dat wil zeggen dat zij beoordeeld of de foto zelf van goede kwaliteit is. De radioloog beoordeelt de foto later zorgvuldig op een speciaal scherm en zal hier een verslag van maken. Dit verslag gaat naar uw aanvragend arts, hij zal met u de uitslag en eventuele behandeling bespreken.

Waar bent u naar op zoek?