Echo prostaat

Een echoscopie (ook wel echografie of echo genoemd) is een onderzoeksmethode waarmee inwendige organen en structuren te bekijken zijn. Letterlijk betekent echoscopie ‘kijken met geluid’.Bij echoscopie wordt gebruik gemaakt van geluid dat zo hoog is, dat het voor mensen niet te horen is.

Het geluid veroorzaakt trillingen, die worden teruggekaatst door de organen in het lichaam. De teruggekaatste trillingen worden opgevangen en zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. Zo kan de uroloog de vorm en de grootte van de prostaat bekijken.

Doel van het onderzoek
Bij dit onderzoek wordt de prostaat in kaart gebracht.

Voor het onderzoek
Het onderzoek vindt poliklinisch plaats en duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u uw onderlichaam ontkleedt, inclusief onderbroek. De kleding van het bovenlichaam mag u aanhouden. Hierna neemt u plaats op de onderzoekstafel.

Tijdens het onderzoek
Allereerst voelt de uroloog via de anus de prostaat. Hierna brengt hij de echoprobe (kunststof buisje) met glijmiddel enkele centimeters in uw anus. Het is belangrijk uw sluitspier goed te ontspannen, dan kan het onderzoek, zelfs bij kloofjes of aambeien, pijnloos verlopen. Een rectale echo werkt het beste bij een iets gevulde blaas.

Via de echoprobe worden de prostaat en zaadblaasjes op een monitor in beeld gebracht. Zo is het mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten en de inwendige vorm ervan te bekijken. Zo kan de arts zien of de prostaat vergroot is of stenen bevat.

Na het onderzoek
Als u na het onderzoek weer aangekleed bent, bespreekt de uroloog gelijk de uitslag met u.Na afloop kunt u meteen naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer na het onderzoek is geen probleem.

Voor meer informatie over dit onderzoek/deze behandeling kunt u contact opnemen met uw dienstdoende arts of het daarvoor bestemde specialisme. Klik hier om terug te gaan naar de algemene pagina van Urologie.

Waar bent u naar op zoek?