Ejectiefractie

Uw behandelend arts heeft voor u een ejectiefractie bepaling aangevraagd bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Doel
Het doel van de ejectiefractie is het zichtbaar maken van de hartbeweging en de berekening van de hoeveelheid bloed, die het hart per slag het lichaam inpompt.

Voor het onderzoek
Er zijn geen speciale voorbereidingen voor een ejectiefractie. Houdt u er rekening mee dat u uw legitimatie meeneemt. Het is belangrijk dat u zich 5 minuten voor de afgesproken tijd meldt bij de balie van de Nucleaire Geneeskunde.

Tijdens het onderzoek
Voordat de ejectiefractie begint krijgt u een injectie met de radioactieve vloeistof toegediend. Deze vloeistof heeft een paar minuten nodig om in te werken en goed opgenomen te worden in het hart. Aansluitend worden er gedurende 15 minuten opnamen gemaakt. Voor het maken van de opnamen is een hartfilmpje nodig. U wordt dus aangesloten aan een ECG-apparaat tijdens het maken van de foto’s.

Na het onderzoek
Na het onderzoek mag u de afdeling en het ziekenhuis weer verlaten. Uw behandelend arts krijgt het verslag van de ejectiefractie zodra deze is beoordeeld door de Nucleair Geneeskundige.

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met uw dienstdoende arts of het daarvoor bestemde specialisme. Klik hier om terug te gaan naar de algemene pagina van Nucleaire Geneeskunde.

Waar bent u naar op zoek?