ERCP

Bij een ERCP wordt een flexibele slang, de endoscoop, via de mond, de slokdarm en de maag opgevoerd tot in het tweede deel van de twaalfvingerige darm.
Daar komen de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier in de darm uit. Met behulp van de endoscoop kan deze opening en de omgeving daarvan worden bekeken.
Vervolgens wordt een dun slangetje (katheter) door de endoscoop via deze opening in de galwegen en/of de afvoergang van de alvleesklier gebracht. Door de katheter kan vervolgens een contrastvloeistof worden ingespoten waardoor een röntgenfoto van de galwegen en/of afvoergang van de alvleesklier kan worden gemaakt.
Het onderzoek wordt gedaan om eventuele afwijkingen aan de galwegen en/of de alvleesklier op te sporen, die uw klachten of ziekte kunnen veroorzaken.
Wanneer bij het onderzoek afwijkingen gevonden worden kunnen deze tijdens het onderzoek eventueel direct behandeld worden. Een voorbeeld hiervan is het insnijden van de opening en het verwijderen van stenen of het plaatsen van een buisje door een vernauwing of afsluiting.
Waar bent u naar op zoek?