MRI van de prostaat
Als uw arts vermoedt dat u problemen hebt met de prostaat, krijgt u mogelijk een MRI onderzoek. Met een MRI onderzoek kunnen we de prostaat in alle richtingen in beeld brengen. Op basis van die informatie wordt er door uw behandelaar een behandelplan gemaakt.
Wat is MRI?
MRI staat voor Magnetische Resonantie Imaging. Bij een MRI onderzoek gaat u in een MRI scanner. Daar zit een zeer sterke magneet in. We zenden radiogolven uit die signalen in uw lichaam opwekken. Een antenne vangt deze signalen op en een computer zet die signalen om naar een afbeelding. Zo kunnen wij en u op een beeldscherm afbeeldingen bekijken van de binnenkant van uw lichaam. Bijvoorbeeld uw organen.
Hoe gaat het MRI onderzoek?
Voordat u in de MRI wordt geschoven krijgt u via een injectie buscopantoegediendin de bovenbeenspier. Buscopan zorgt ervoor dat de darmen gedurende het onderzoek stil liggen waardoor er geen verstoring van beweging in de beelden komt.
Voor het MRI onderzoek schuiven we u op een onderzoekstafel in de scanner. Dit is een buis van 1,5 meter lang en met een doorsnede van 70 centimeter. We leggen u zo neer, dat uw prostaat in het midden van de buis zit. De buis is van binnen verlicht en aan beide uiteinden open.
Als u goed ligt, starten we met het onderzoek. We maken meerdere opnamen (afbeeldingen) van uw prostaat en het gebied daaromheen. Eén opname kan twee seconden duren, maar ook vijf minuten. We maken opnamen vanuit verschillende hoeken, zodat we een zo compleet mogelijk beeld krijgen. Daarom is het belangrijk dat u stil ligt tijdens het onderzoek. Zijn alle opnamen gemaakt? Dan bent u klaar met het onderzoek en halen we u uit de MRI.
Hoe lang duurt het onderzoek?
Het MRI onderzoek duurt gemiddeld 30 minuten.
Wat merkt u van het onderzoek?
Het onderzoek doet geen pijn. Van de radiogolven of magneet merkt u niets. Het kan wel zijn dat u het onderzoek onprettig vindt. Bijvoorbeeld omdat u lang stil moet liggen in de buis. Of vanwege het geluid. Want de MRI scanner maakt een luid, ratelend geluid. Als het geluid even stopt, betekent dit dat we klaar zijn met één opname. U krijgt oordopjes in en een koptelefoon op waarmee u muziek kunt luisteren.
Voelt u zich toch niet goed? Of is er iets aan de hand? U krijgt altijd een rubberen balletje mee in de MRI. Wanneer u hierin knijpt, waarschuwt u de radiodiagnostisch laborant die het onderzoek uitvoert. De laborant stopt op dat moment het onderzoek en schakelt de intercom in, zodat u met hem kunt praten.
Geen metalen voorwerpen
In de scanner zit een sterke magneet. Daarom mag u tijdens het onderzoek geen metalen voorwerpen dragen. Verwijder dus van tevoren bijvoorbeeld uw bril, sieraden of metalen gebitsprothese. Hebt u metalen voorwerpen in uw lichaam? Vertel dit dan aan uw arts. Als u een pacemaker of ICD hebt, mag u niet in de MRI; de magneet ontregelt deze apparaten.
Van wie en wanneer krijgt u de uitslag?
Direct na het onderzoek kijkt de laborant of de opnamen gelukt zijn. Daarna beoordeelt de radioloog de opnamen. De radioloog legt zijn bevindingen vast in een verslag. Dit geeft hij door aan uw behandelend arts. Tijdens een vervolgafspraak in het ziekenhuis, hoort u van uw behandelend arts wat de uitslag is van het MRI onderzoek.
Bericht van verhindering
Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk de afdeling radiologie, telefoon: 053-4873200. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats komen.