Nucleair onderzoek

De afdeling Nucleaire geneeskunde brengt processen in uw lichaam in beeld. Met behulp van radioactieve stoffen sporen we afwijkingen in verschillende organen op. Daarnaast gebruiken we een aantal radioactieve stoffen ook voor therapie en behandeling.

Scan
Nucleaire geneeskunde gebruikt de patiënt als bron van straling. U krijgt een licht radioactieve vloeistof toegediend. Dankzij de straling die de radioactieve stof uitzendt, kunnen we met behulp van een gammacamera of een PET-camera een foto maken van de verschillende organen. Dit noemen we een scan. De nucleaire geneeskundige beoordeelt de verkregen afbeelding. Het verslag wordt naar de behandelende specialist gestuurd.
De meest verrichte scans vanuit de afdeling oncologie zijn de skeletscan, PET(CT)scan en de ejectiefractie van het hart (om de pompkracht van het hart te onderzoeken).

Veilig
De hoeveelheid straling die u krijgt toegediend is zeer gering. Het levert geen gevaar op voor uw gezondheid. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen. Het verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam, meestal via de urine. Door op de dag van het onderzoek veel te drinken en regelmatig uit te plassen bevordert u dit proces.

Waar bent u naar op zoek?