Rectaal toucher

De rectaal toucher wordt gedaan bij plasklachten en als er gezocht gaat worden naar prostaatkanker.

Doel
Met een rectaal onderzoek (rectaal toucher) kan de grootte, vorm, stevigheid en het oppervlak van de prostaat worden beoordeeld. Door het beoordelen van de prostaat met de vinger kan de uroloog een eerste indruk krijgen van het volume van de prostaat. Daarnaast bepaalt de uroloog de consistentie (mate van stevigheid, dichtheid) en de symmetrie van de prostaat. Hiermee wordt beoordeeld of er sprake kan zijn van kanker.

Tijdens het onderzoek
Bij een ‘rectaal toucher’ wordt een gehandschoende vinger, glad gemaakt met glijmiddel, via de sluitspier in de endeldarm van de patiënt gebracht. De patiënt ligt in zijligging op de behandeltafel. Het voelen naar de prostaat kan in verschillende houdingen worden gedaan en is in de regel niet pijnlijk. Maar het kan wel een vervelend gevoel geven, omdat de sluitspier van de endeldarm gepasseerd moet worden.

Bijwerkingen
Het ‘rectaal toucher” heeft beperkingen en bij twijfel zal verder onderzoek gebeuren door middel van transrectale echografie al dan niet met biopsie. Wanneer er afwijkingen gevonden worden aan de prostaat heeft dit gevolgen voor eventueel vervolgonderzoek en de behandeling van goedaardig vergrote prostaten en ook voor behandeling van prostaatkanker. Het ‘rectaal toucher” heeft beperkingen en bij twijfel zal verder onderzoek gebeuren door middel van transrectale echografie al dan niet met biopsie.

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met uw dienstdoende arts of het daarvoor bestemde specialisme. Klik hier om terug te gaan naar de algemene pagina van Urologie.

Waar bent u naar op zoek?