In het Thorax Centrum wordt er veel aandacht besteed aan palliatieve zorg. Er is een werkgroep Palliatieve zorg en er is in oktober een gehele week georganiseerd met aandacht voor dit thema. Mieke van den Heuvel, cardioloog en Yvonne Sachs, verpleegkundige, maken deel uit van de werkgroep Palliatieve zorg en vertellen erover.

Over palliatieve zorg

“Palliatieve zorg begint eerder dan dat veel mensen denken. Als iemand chronisch ziek is, waarbij de onderliggende aandoening onbehandelbaar is, kun je er al mee starten. Vaak begint het al zo’n één à twee jaar voor het verwachte levenseinde. Alleen het gesprek erover aangaan met een patiënt kan lastig zijn. Wat is nou het optimale moment om erover te beginnen? Maar als er op tijd over wordt gesproken, kan de patiënt alle fases van rouw en acceptatie doormaken en zijn resterende tijd met zo optimaal mogelijke kwaliteit doorbrengen en genieten.”

Verschil met terminale zorg

“Natuurlijk kunnen mensen van het onderwerp schrikken, omdat velen toch de associatie met terminale zorg hebben. Maar palliatieve zorg kan dus over een veel langer tijdsbestek plaats vinden, omdat het naderende einde vaak al veel langer in zicht is.”

Mieke van den Heuvel en Yvonne Sachs
Mieke van den Heuvel en Yvonne Sachs

In gesprek gaan

“Door er over te praten met een patiënt, kan de patiënt nadenken over wat voor hem of haar echt belangrijk is en wat kwaliteit van leven geeft als genezen niet meer mogelijk is. En het heeft ook een positieve invloed op de naasten. Dat is wat wij willen: handelen naar de wensen van de patiënt. Het geeft rust als er meer duidelijkheid is.”

Waar bent u naar op zoek?