Endoscopische behandelingen

Er zijn drie endoscopische behandelingen:

  • Injectie van Botox in de onderste kringspier.
  • Oprekken van de kringspier met pneumodilatatie.
  • POEM (afkorting voor: Peroral Endoscopic Myotomy).

Botox injectie van de onderste kringspier
Tijdens een gastroscopie wordt Botuline ingespoten in de onderste kringspier. Deze kan dan niet meer samentrekken (Botox ‘verlamt’ de spieren) en gaat weer fraai open. Het grote nadeel is dat het effect3 tot maximaal 8 maanden kan aanhouden zodat mensen gemiddeld twee maal per jaar behandeld zouden moeten worden. Wij adviseren Botox injectie vooral als de diagnose nog niet 100% zeker is. Immers,na maximaal 8 maanden is het effect weg en kunnen we zonodig opnieuw onderzoek doen naar de slokdarmfunctie.

Pneumodilatatie van de slokdarm
Bij deze behandeling wordt de onderste kringspier met een ballon opgerekt zodat het eten weer kan passeren. Bij patiënten met een zekere diagnose van achalasie heeft optrekking van de kringspier onze voorkeur. Het is een ingreep die voor patiënten weinig belastend is. De ingreep heeft een succespercentage dat boven de 80 % ligt. De meest voorkomende complicaties van de pneumodilatatie zijn perforaties en bloedingen die tussen de 2 en 5% voorkomen. Een nadeel van de pneumodilatatie is dat deze nog wel eens herhaald moeten worden. Hoe vaak dit moet varieert per individu, maar vaak is dat in de eerste twee jaar wel een paar maal. Wanneer te snel klachten terugkomen moet een andere behandeling worden overwogen. Op dit moment komen met name de chirurgie of de POEM in aanmerking.

POEM
Bij deze nieuwe endoscopische techniek wordt hoog in de slokdarm een ‘gaatje in de wand gemaakt’. Vervolgens wordt in de wand van de slokdarm naar beneden gegaan en zo ‘van binnenuit’ de verkrampte en verdikte onderste kringspier opengemaakt. Deze nieuwe en veelbelovende techniek wordt op dit moment gedaan door prof Fockens in het AMC. Indien gewenst dan kunnen we een verwijzing naar het AMC voor u regelen.

Waar bent u naar op zoek?