Anale huidplooi

Een anale huidplooi, ook wel anale skin tag genoemd, bevindt zich op de huid rond de anus en komt veel voor. Deze huidplooien zijn over het algemeen ongevaarlijk en goedaardig, maar geven vaak klachten, zoals moeizaam reinigen en jeuk in het anale gebied. De huidplooien zijn ook kwetsbaar bij het afvegen na ontlasting en kunnen soms iets (helder) bloedverlies geven.

Behandeling

Behandeling is goed mogelijk. Vaak gaan huidplooien gepaard met aambeien, een onderzoek hiernaar is dan ook noodzakelijk. Voorafgaand aan het wegsnijden van huidplooien wordt meestal ook een proctoscopie (kijkbuisonderzoek) verricht. Soms is het mogelijk de huidplooien alleen met een Barron ligatie (behandeling met elastiekjes) te behandelen. Het kan ook zijn dat de huidplooien weggesneden moeten worden onder lokale (plaatselijke) verdoving of onder volledige narcose (verdoving). Dit is mede afhankelijk van de hoeveelheid en de plek van de huidplooien. Soms is een tweede behandeling noodzakelijk, wanneer er nog teveel restweefsel van de huidplooien aanwezig is.

Na de behandeling

Na het verwijderen van de huidplooien worden doorgaans de wondjes open gelaten, deze genezen spontaan. Hele grote worden wel gehecht. Het is wel belangrijk de wondjes na stoelgang goed te reinigen met lauw warm water of met de douche. Het kan een aantal weken duren voordat deze wondjes zijn genezen. De wondjes rondom de anus zijn de eerste periode nog gevoelig, soms is daardoor extra pijnmedicatie noodzakelijk. U kunt dit overleggen met uw behandelend specialist.

Waar bent u naar op zoek?