Anale prolaps

De bekkenbodem bestaat uit spieren en banden die de onderkant van het bekken afsluiten. De bekkenbodem ondersteunt de blaas, plasbuis, darmen en bij vrouwen ook de vagina en baarmoeder. Het niet goed aanspannen of te weinig spanning kan zorgen voor problemen, zoals een anale prolaps.

Door het verslappen van de bekkenbodemspieren en anale kringspieren wordt de endeldarm niet goed ondersteund en kan deze uitzakken. Een anale prolaps of slijmvliesprolaps is een gedeelte van de endeldarm dat door de anus naar buiten is gezakt. Omdat een probleem met de bekkenbodem vaak bestaat uit problemen met verschillende organen is een behandeling van verschillende specialismen soms noodzakelijk om het probleem goed te kunnen behandelen.

Behandeling

Zijn er veel klachten die lijken te wijzen op bekkenbodemproblematiek, dan is het goed hierover eerst met uw huisarts te spreken. Hij of zij kan u dan doorverwijzen naar het meest voor de hand liggende specialisme. Vaak is ook (mede)behandeling van de bekkenbodemfysiotherapeut noodzakelijk, deze kan vaak met oefeningen de situatie verbeteren.

Vaak worden verzakkingen zoals een anale prolaps behandeld op het proctologisch spreekuur. Proctologie houdt zich bezig met klachten en aandoeningen aan en rondom de anus. Bij een minimale prolaps is soms een poliklinische behandeling al voldoende. Bij een poliklinische behandeling wordt met een ligatie (behandeling met elastiekjes) het slijmvlies behandeld. Een grotere prolaps dient soms chirurgisch behandeld te worden door het wegsnijden of optrekken van het slijmvlies en/of rectum.

Waar bent u naar op zoek?