Anale skin tag

Wat is een anale skin tag?

Een anale skin tag of huidplooi komt veel voor. Met de jaren kunnen huidplooien rondom de anus uitzakken, soms ten gevolge van een overmatige stuwing van hemorroïden (aambeien). Deze huidplooien (skintags) zijn over het algemeen ongevaarlijk en goedaardig maar geven vaak klachten zoals moeizaam reinigen en jeuk in de anale regio. De skin tags zijn ook kwetsbaar bij het afvegen en kunnen soms iets (helder) bloedverlies geven. De skin tags bevinden zich op de anale huid aan de buitenzijde.

Wanneer behandeling

“Behandeling is mogelijk, wel hangen de skin tags vaak samen met hemorroïden, een onderzoek naar hemorroïden is dus ook noodzakelijk. Er wordt voorafgaand aan het wegsnijden van skin tags meestal ook een proctoscopie verricht (kijkbuisonderzoek) [doorlinken naar: folder ‘Proctoscopie met verwijderen anale afwijkingen’). Soms is het mogelijk de skin tags alleen met Barron Ligatie te behandelen (het onderbinden van slijmvlies), of door het wegsnijden van de skin tags onder lokale verdoving (met lokaal anesthesie) of onder volledig narcose. Dit is ook afhankelijk van de hoeveelheid en locatie van de skin tags. Met diathermie (een elektrisch mes) wordt de skin tag zo ver als mogelijk is en anatomie behouden blijft weggesneden.  Soms is een tweede behandeling noodzakelijk wanneer er nog teveel weefsel van de skin tags aanwezig is. ”

Na de behandeling

Na het verwijderen van de skin tags worden de wondjes open gelaten, deze genezen spontaan. Het is wel belangrijk de wondjes na stoelgang te reinigen met lauw warm water of met de douche. Het kan een aantal weken duren voordat deze wondjes zijn genezen. De wondjes rondom de anus zijn de eerste periode nog gevoelig, soms is extra pijnmedicatie noodzakelijk.

Waar bent u naar op zoek?