Anuscarcinoom

Wat is een anuscarcinoom?

Anuscarcinoom of anuskanker is een zeldzame kwaadaardige aandoening die is ontstaan uit cellen in de anale huid. Anuscarcinomen komen niet veel voor; het risico op een anuscarcinoom stijgt met de leeftijd en zijn er enkele risicogroepen, zoals HIV-positieve patiënten (met name mannen) en patiënten die ontstekingsremmers gebruiken en (bepaalde typen van) het HPV-virus dragen.

Preventie en diagnose

De diagnose anuscarcinoom wordt gesteld op basis van lichamelijk onderzoek, eventueel proctoscopisch onderzoek (kijkbuisonderzoek) en het wegnemen van een stukje weefsel (biopsie) voor weefsel onderzoek. Soms is aanvullend lichamelijk- of cel-onderzoek van de liesklieren noodzakelijk om uit te sluiten dat er zich geen uitzaaiingen in de liesklieren bevinden. Daarnaast zijn er nog aanvullende beeldvormende onderzoeken, zoals een MRI, endo-echografie of FDG-PET-scan.

Behandeling

Behandeling van het anuscarcinoom is afhankelijk van de plek en mate van uitzaaiing. De behandeling kan bestaan uit een chirurgische ingreep, radiotherapie- en/of systemische therapie (zoals chemo-, hormonale- of immunotherapie), of een combinatie van deze behandelingen. Dit is afhankelijk van de kenmerken van het anuscarcinoom. De behandelend specialist zal het behandelplan met u bespreken na de biopsie en het multidisciplinair overleg (overleg tussen zorgverleners).

Waar bent u naar op zoek?