Behandeling

Astma kan niet worden genezen maar is in het algemeen wel goed te behandelen. De belangrijkste punten hierin zijn enerzijds het vermijden van prikkels en anderzijds de behandeling met medicijnen. Bij astma spelen twee soorten medicijnen de belangrijkste rol:
  • Medicijnen die de ontsteking in de luchtweg remmen (ontstekingsremmers).
  • Medicijnen die de luchtwegen verwijden (luchtwegverwijders).
Het is belangrijk om uw medicijnen correct te gebruiken.Ook als het al langere tijd goed met u gaat. De ontstekingsremmers werken alleen als u ze blijft gebruiken.Ook als u geen klachten heeft. Bij de behandeling wordt nogal eens gebruik gemaakt van een piekstroommeter. Met deze meter kan de luchtstroom in de grote luchtwegen gemeten worden.

Piekstroommeter

De piekstroommeter kan een goed hulpmiddel zijn om de behandeling in te stellen en om te beoordelen of de behandeling effect heeft. Deze meter gebruikt u thuis op vaste tijden. Wanneer uw astma goed onder controle is moet eerst worden vastgesteld wat uw persoonlijke beste piekstroom waarde is. Met deze gegevens kan dan een zelf managementplan voor u worden opgesteld zodat u weet wanneer uw astma onder controle is (groene zone). U ziet welke maatregelen u moet nemen indien uw astma ontregeld dreigt te raken (oranje zone) en hoe u kunt voorkomen dat u in de rode zone terechtkomt.
Waar bent u naar op zoek?