Boutonnière deformiteit
Een Boutonnière deformiteit (knoopsgatdeformiteit) ontstaat door het scheuren van het centrale deel van de strekpees ter hoogte van het middengewricht van de vinger. Hierdoor kan het middengewricht niet volledig worden gestrekt en raakt het eindgewricht overstrekt. De pees kan door verschillende oorzaken scheuren. Bijvoorbeeld door een flinke klap op de gebogen vinger tijdens sport of door een directe doorsnijding (glasverwonding).
Symptomen Boutonnière deformiteit
Patiënten hebben doorgaans last van pijn en zwelling ter hoogte van het middengewricht. In het begin wordt dit letsel nog wel eens gemist, omdat men aanvankelijk het middengewricht nog kan strekken. De typische Boutonnière deformiteit ontstaat pas na een aantal dagen door het geleidelijk afglijden van de zijslippen naar de binnenzijde van de vinger waardoor actief strekken van het middengewricht niet meer mogelijk is.
De diagnose kan aan de hand van de symptomen worden gesteld. Soms wordt een röntgenfoto gemaakt om een botbreuk (avulsiefractuur) te kunnen uitsluiten.
Behandeling knoopsgatdeformiteit
Er bestaan een aantal verschillende behandelmogelijkheden. Er kan worden gekozen voor een conservatieve (niet operatieve) of operatieve behandeling. In bijna alle gevallen wordt in eerste instantie voor een conservatieve behandeling (handtherapie) gekozen. Bij een snijverwonding of een breukje kan een operatie nodig zijn.
Conservatieve behandeling
Tijdens de conservatieve behandeling zal de handtherapeut een spalk voor u aanleggen. Deze spalk zorgt ervoor dat het middengewricht helemaal wordt gestrekt. Het gewricht kan niet worden bewogen en dit is ook absoluut niet toegestaan in de eerste zes weken.
Fase 1 (week 0 t/m 5)
Vingerspalk waarbij het middenkootje en eventueel het eindkootje recht staan.Als het eindkootje vrij is, moet het buigen van het eindkootje geoefend worden terwijl de spalk om is.
Fase 2 (week 6 t/m 7)
Toewerken naar het afbouwen spalk en langzaam opbouwen van het buigen.
Fase 3 (week 8 t/m 12)
Doorgaan met oefeningen van buigen plus strekken en opbouwen van de belastbaarheid en coördinatie.