Behandelingsmogelijkheden

Er bestaat geen behandeling die de hersenbeschadiging ongedaan kan maken. De behandeling van CP is dan ook gericht op symptoombestrijding en verbetering van de mobiliteit. Door middel van fysiotherapie, logopedie en ergotherapie kunnen de functionele beperkingen zo goed mogelijk worden behandeld.

Een revalidatiearts zal het hele behandelproces coördineren. Ook geven zij adviezen over het gebruik van aangepast schoeisel / spalken en onderwijs.

Door middel van medicatie kan de spasticiteit worden bestreden. Hierbij wordt meestal behandeld met baclofen / tizanidine. In veel gevallen wordt gestart met tabletten. Als deze tabletten na verloop van tijd niet meer werken of teveel bijwerkingen geven, dan kan worden overwogen om de baclofen intrathecaal (in het ruggenmergkanaal) toe te dienen, om zo de spasticiteit effectief te kunnen blijven behandelen. Het toedienen van de intrathecale baclofen gebeurt middels een inwendig pompsysteem, welke tijdens een operatie geïmplanteerd zal worden. Hierover meer informatie onder het kopje Behandelingen: ITB.

Andere behandelingsmogelijkheden:

  • Botulinetoxine;De spasticiteit kan ook worden behandeld middels botulinetoxine injecties. Deze injectie zorgt voor een tijdelijke verlamming van de meestal spastische spieren. Het effect van deze behandeling is na enkele maanden echter verdwenen.
  • Operatie;Het operatief doornemen van pezen van de spieren die ervoor zorgen dat de bovenbenen strak tegen elkaar aan gedrukt worden.
Waar bent u naar op zoek?