Condyloma acuminata (genitale wratten)

Wat zijn genitale wratten?

Wratten op de geslachtsdelen (genitale wratten) en rond de anus zijn een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Ze komen veel voor. Net als andere wratten zijn ze onschuldig, maar kunnen heel hinderlijk zijn. De veroorzaker is een virus (humaan papillomavirus, afgekort HPV). Er bestaan verschillende soorten HPV-virussen. Sommige van deze virussen kunnen leiden tot baarmoederhalskanker. Genitale wratten worden veroorzaakt door een ander type virus en hebben geen relatie met baarmoederhalskanker.

Oorzaak genitale wratten, overdracht van het virus

Het virus wordt overgedragen door direct contact tussen de geslachtsdelen maar besmetting kan ook plaatsvinden via de vingers en zelfs door handdoeken van personen met genitale wratten. Lang niet iedereen die de infectie oploopt, krijgt ook werkelijk wratten. Meestal verloopt een infectie geheel zonder klachten. Ook in deze gevallen kan iemand die geïnfecteerd is, het virus wel doorgeven aan anderen. Vaak zijn er eerst enkele kleine wratten die groeien en zich uitbreiden. Soms zijn er klachten zoals jeuk, pijn of een branderig gevoel. Niet iedereen merkt bij zichzelf genitale wratten op omdat ze soms moeilijk ontdekt Wratten kunnen inwendig zitten en daardoor onopgemerkt blijven. Genitale wratten kunnen zich sterk uitbreiden en flink groeien.

Chirurgische behandeling

Genitale wratten in het anorectale gebied zijn meestal onschuldig en verdwijnen in de meerderheid van de gevallen spontaan zonder enige behandeling. Dit kan echter wel lang duren. Oppervlakkige kleine wratten worden vaak al behandeld door de huisarts of dermatoloog. Vaak dient men een aantal dagen per week crème of een vloeistof aan te brengen op de wratten, soms kan de dermatoloog ze wegbranden of laseren. Mochten deze behandelingen geen effect hebben en/of wanneer de wratjes te groot zijn is soms aanvullend onderzoek in het anale gebied noodzakelijk zoals een proctoscopie (kijkbuisonderzoek) met chirurgische excisie (het wegsnijden van de “trossen” genitale wratten) een optie. Bij aanwezigheid van wratten is het verstandig ook onderzoek naar andere soa’s te laten doen. Ondanks de behandeling is het mogelijk dat de genitale wratten weer terug keren.

Waar bent u naar op zoek?