Darmkanker

[mk_steps step=”5″ icon_1=”mk-icon-thumbs-o-up” title_1=”U bent in goede handen” desc_1=”U heeft uw eigen vaste contactpersoon” url_1=” https://www.mst.nl/p/aandoeningen/darmkanker/u-bent-in-goede-handen/” icon_2=”mk-icon-hospital-o” title_2=”De behandeling” desc_2=”Wat kan ik verwachten van de behandeling?” url_2=” https://www.mst.nl/p/aandoeningen/darmkanker/de-behandeling/” icon_3=”mk-li-clock” title_3=”Als ik behandeld ben?” desc_3=”Wat zijn de stappen nadat ik behandeld ben? Waarmee moet ik rekening houden?” url_3=” https://www.mst.nl/p/aandoeningen/darmkanker/als-ik-behandeld-ben/” icon_4=”mk-moon-sad” title_4=”Wat als ik niet meer genees?” desc_4=”Wat heeft MST mij nog te bieden ook al word ik niet meer beter? ” url_4=”https://www.mst.nl/p/aandoeningen/wat-als-ik-niet-meer-genees/” icon_5=”mk-li-users” title_5=”Altijd in contact” desc_5=”Heeft u een vraag of suggestie? Laat het ons weten!” url_5=” https://www.mst.nl/p/aandoeningen/darmkanker/stel-uw-vraag/” animation=”fade-in”]

Uw herstel na de darmkanker behandeling

Het is moeilijk te voorspellen wanneer u weer helemaal hersteld bent. Dit is onder meer afhankelijk van de grootte van de operatie en de aard van de aandoening. Om de wond te ontzien, mag u de eerste 6 weken na de operatie niet tillen. Ook zwaar huishoudelijk werk zoals stofzuigen raden we af. Na 10 dagen mogen de hechtingen van de operatiewond verwijderd worden.

Terug naar het ziekenhuis

10 tot 12 dagen na de operatie heeft u een controleafspraak met de chirurg die u heeft geopereerd. De chirurg controleert de wond en informeert hoe het met u gaat. Ook krijgt u de uitslag van de patholoog/anatoom, als u die nog niet gekregen had. U blijft 5 jaar onder controle bij de coloncare verpleegkundige (gespecialiseerde verpleegkundige rondom darmkankerzorg) en uw chirurg. Deze controle is belangrijk, om na te gaan of de tumor terugkomt of uitgezaaid is. Ook kunt u eventuele klachten bespreken. Als het nodig is, krijgt u daar aanvullende onderzoeken voor.

Casemanagers Oncologisch Centrum

Emoties bij darmkanker

Het krijgen van kanker en alles wat ermee samenhangt, is een ingrijpende gebeurtenis. De diagnose kanker is bedreigend omdat er zoveel is waarover u geen controle heeft.  U, maar bijvoorbeeld ook uw partner, kinderen en anderen in uw naaste omgeving hebben tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. Het kan dan goed zijn om op zoek te gaan naar een manier om over dit verdriet te praten, bijvoorbeeld met een vriend(in), een professionele hulpverlener of via de community van Mijnzorgnet.

Als de behandeling achter de rug is, begint u eigenlijk pas de ervaringen van de afgelopen periode te verwerken. Verwerken betekent dat u alles wat u hebt meegemaakt een plekje geeft, zodat u weer zo goed mogelijk verder kunt. Als de verwerking goed verloopt, merkt u vanzelf dat de daarbij behorende gevoelens langzaam maar zeker minder heftig worden.

[mk_mini_callout title=”Stel uw vragen!” button_text=”Contact” button_url=”https://www.mst.nl/p/aandoeningen/darmkanker/stel-uw-vraag”]

U kunt ons gemakkelijk bereiken met uw vragen of voor meer informatie.

[/mk_mini_callout]

Stomaverpleegkundige

Het hebben of krijgen van een stoma is een ingrijpende gebeurtenis. Duidelijke voorlichting, een goede voorbereiding op de operatie en begeleiding na afloop zijn van groot belang. De stomaverpleegkundige kan u hierbij ondersteunen.

Een stomaverpleegkundige is gespecialiseerd in de begeleiding van patiënten bij wie een stoma wordt aangelegd of die al een stoma hebben. Hij of zij werkt nauw samen met artsen bij het geven van voorlichting en het begeleiden van patiënten en hun naasten. De stomaverpleegkundige is er voor patiënten die de stomapolikliniek bezoeken of op een verpleegafdeling zijn opgenomen.

Wat kunt u van de stomaverpleegkundige verwachten:

  • informatie over de operatie en het stoma;
  • informatie over wat het betekent om met een stoma te leven;
  • begeleiding en instructie bij de stomaverzorging;
  • nazorg, controle en begeleiding na de operatie;
  • advies over materialen en hulpmiddelen;
  • advies en behandeling bij huidproblemen of huidirritatie;
  • praktische tips voor het omgaan met een stoma op vakantie, tijdens sporten en het werk;
  • voorlichting aan familie of naasten.

        

Vermoeidheid

U kunt een aanhoudend gevoel van uitputting ervaren dat niet verdwijnt na een goede nachtrust. Daardoor bent u lichamelijk en geestelijk minder actief dan u gewend was. Praat erover met uw arts en/of coloncareverpleegkundige. Zij kunnen u informatie en tips geven over hoe u kunt omgaan met vermoeidheid.

Meer informatie

www.stomaverzorging.nl  – Nederlandse Stomavereniging

www.kankerpatient.nl/ppc – Polyposis Contacgroep

www.erfelijkheid.nl – Stichting Erfocentrum

www.cg-raad.nl – Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad Nederland

www.kankerpatient.nl – Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK)

www.kwfkankerbestrijding.nl – KWF Kankerbestrijding

www.mlds.nl – Maag Lever Darm Stichting

www.j-pouch.org – Engelstalige site over de ileoanale pouch met illustraties over de operatietechniek

www.crohn-colitis.nl – Crohn en colitis ulcerosa Vereniging Nederland

www.leefwijzer.nl – Website van en voor mensen met een handicap of chronische ziekte

www.stomaatje.nl – Website van en door stomapatiënten

Waar bent u naar op zoek?