Darmkanker

De behandeling

Waar moet ik rekening mee houden?

Bij onderzoek en behandeling van dikke darmkanker in MST zijn verschillende specialismen betrokken. Om deze samenwerking efficiënt te laten verlopen, zijn de stappen in het diagnose- en behandeltraject zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. Dit houdt onder andere het volgende in:

  • Voor onderzoek en behandeling is een multidisciplinair behandelteam samengesteld. Het team bestaat uit een internist-oncoloog, een maag-darm-leverarts, een chirurg, een radioloog, een patholoog, een radiotherapeut en een stomaconsulent. Zij werken gedurende uw zorgtraject intensief samen.
  • De casemanager is uw vaste aanspreekpunt gedurende het hele traject. Zij coördineert uw onderzoek en behandeling en begeleidt u en uw naasten. U weet altijd vooraf wat de gang van zaken is tijdens onderzoek en behandeling.
  • U krijgt een Patiënten Informatie Map (PIM), waarin alle informatie nog eens uitgebreid beschreven staat. U kunt in deze informatiemap ook uw afspraken in het ziekenhuis, uw aantekeningen of vragen opschrijven.
Feit '2400 sterfgevallen door darmkanker kunnen voorkomen worden door betere screening' Feit '1 op de 20 mensen krijgt in zijn leven darmkanker'

U kunt ons gemakkelijk bereiken met uw vragen of voor meer informatie.

Darmkankerstadia

Aan de hand van het stadium van de kanker bepaalt de arts welke behandeling er mogelijk is. Hiernaast spelen andere medische en persoonlijke factoren mee voor de bepaling van de behandeling. De arts bespreekt de mogelijkheden en de verschillende behandelingen met u.

Hieronder ziet u de mogelijkheden per stadium. Soms is van tevoren niet duidelijk of en hoe ver de tumor door de darmwand is gegroeid. Ook is het meestal onduidelijk of er uitzaaiingen zijn naar lymfeklieren. Het precieze stadium is dan pas na de operatie vast te stellen.

Voorstadium

In dit geval is de diagnose ‘darmkanker’ niet gesteld. In de meeste gevallen gaat het om een poliep, die kwaadaardig kan worden.

Stadium I

De tumor is in dit stadium beperkt tot de darm.

Stadium II

De tumor is door de darmwand heen gegroeid, maar bevindt zich nog niet in de lymfeklieren.

Stadium III

De kanker is in dit stadium uitgezaaid tot in de lymfeklieren, maar niet in andere organen.

Stadium IV

In dit stadium is de kanker uitgezaaid naar elders in het lichaam.

darmkanker-375x409

Operatie bij darmkanker

Darmkanker wordt het meest behandeld door middel van een operatie. Bij een darmkanker operatie wordt de tumor met een gedeelte of de gehele dikke darm verwijderd. De mate van verwijderen van de (dikke) darm is afhankelijk van het aantal tumoren en de grootte van een tumor. Het kan ook voorkomen dat een tumor door middel van een operatie niet te opereren is.

Radiotherapie

Radiotherapie, ook wel bestraling genoemd, wordt bij darmkanker toegepast bij een tumor in de endeldarm. Door de tumor zo nauwkeurig mogelijk te bestralen met een bepaalde straling worden kankercellen vernietigd. Ook gezonde cellen die blootgesteld worden aan de straling kunnen beschadigd raken, maar deze herstellen meestal beter dan de kankercellen.

Bestraling kan zowel uitwendig als inwendig toegepast worden. Bij darmkanker wordt bestraling gebruikt met als doel de tumor kleiner te maken, zodat een operatie een grotere kans van slagen heeft. Ook de kans op het terugkomen van de kanker na de operatie wordt door bestraling kleiner.

radiotherapie

Chemotherapie

Chemotherapie wordt toegepast wanneer er uitzaaiingen buiten de darm zijn aangetroffen. Chemotherapie vertraagt het uitzaaien van kanker op andere plekken in het lichaam buiten de darm. De medicijnen, vaak een combinatie van verschillende medicijnen, worden bij een chemotherapie vaak via een infuus toegediend. Soms wordt dit met tabletten aangevuld. Er bestaat ook een mogelijkheid dat u alleen chemotherapietabletten krijgt.

Bijwerkingen chemotherapie

Bij een chemotherapie kuur worden ook gezonde cellen in uw lichaam aangetast. U kunt hierdoor te maken krijgen met hinderlijke bijwerkingen zoals vermoeidheid, verminderde eetlust, misselijkheid en haaruitval.

Waar bent u naar op zoek?