Glioom

Een glioom is de meest voorkomende primaire hersentumor die in het hersenweefsel zelf groeit. Deze tumor ontstaat uit de steuncellen van de hersenen. Een glioom dringt zich tussen het gezonde hersenweefsel. Het is hierdoor nooit helemaal te verwijderen en daarom niet te genezen. Ook na een behandeling zal hij na verloop van tijd weer gaan groeien. Een glioom zaait eigenlijk nooit uit naar andere organen.

Hoe kwaadaardig een glioom is wordt aangegeven in gradatie. De graad 2 tumoren noemen we laaggradige gliomen, wat betekent dat ze langzamer groeien. De graad 3 en 4 tumoren worden de hooggradige tumoren genoemd en zijn snel groeiend. Dus naarmate de graad van de tumor oploopt gedraagt deze zich steeds kwaadaardiger. Er zijn ook goedaardige gliomen, de zogenaamde graad 1 tumoren, maar deze komen met name bij kinderen voor.

Een graad 1 tumor wordt niet kwaadaardiger, maar graad 2 en 3 gliomen kunnen agressiever (hooggradiger) worden kan in de loop van de tijd. De behandeling kan bestaan uit een operatie, bestraling, chemotherapie of een combinatie van deze behandelingen. Het beste moment van de behandeling en welke behandeling plaatsvindt verschilt per patiënt en per tumortype. Bij het maken van een keuze voor een behandeling is het heel erg belangrijk dat de patiënt in een toestand verkeert waarbij hij/zij ook in staat is om een behandeling te ondergaan. Indien de toestand matig of slecht is, dan zou iemand van een behandeling juist slechter kunnen worden in plaats van beter.

Waar bent u naar op zoek?