Morbus de Quervain

Morbus de Quervain is een ontsteking van de pezen aan de strekzijde van de duim. Een irritatie van het slijmvlies in de tunnel kan een verdikking geven. Hierdoor wordt de peesschede vernauwd. De pezen kunnen er niet meer soepel glijden waardoor pijnklachten ontstaan. De belangrijkste oorzaak van Morbus de Quervain is overbelasting, maar ook een trauma ter hoogte van de tunnel kan tot klachten leiden.

Symptomen
De belangrijkste symptomen bij Morbus de Quervainzijn een doffe, branderige pijn aan de strekzijde van de duim en de pols. De pijn kan zich in een later stadium uitbreiden naar de onderarm. De pijnklachten nemen toe bij beweging van de duim.

Behandeling
Het doel van de behandeling van Morbus de Quervainis het doorbreken van de vicieuze cirkel en de zwelling te verminderen. In eerste instantie zal getracht worden niet chirurgisch in te grijpen. Hierbij richt de therapie zich op het verminderen van de ontstekingsreactie. Door middel van ergonomische advies, het geven van absolute rust door een spalk (op maat gemaakt) of een injectie met corticosteroïden ter plaatse van het eerste compartiment.

Bij onvoldoende resultaat of langdurig bestaan van Morbus de Quervainwordt er meestal gekozen voor een chirurgische ingreep waarmee het eerste compartiment (omhullende peeskoker) wordt verruimd. Na de operatie zal uw handtherapeut u verder adviseren en behandelen om de belastbaarheid te vergroten.

Voor meer informatie over Morbus de Quervainkunt u contact opnemen met uw handtherapeut van het Medisch Spectrum Twente. Klik hier om terug te gaan naar de algemene pagina van Handtherapie.

Waar bent u naar op zoek?