Peri-anaal abces

Een peri-anaal abces ontstaat door een ontsteking in de anale klieren. De ontsteking groeit naar buiten toe en zal dan uiteindelijk de oppervlakkige huid bereiken rondom de anus. Hier ervaart u een forse zwelling, soms ook koorts en pijn. Soms loopt het abces vanzelf leeg, echter lang niet altijd. Vaak is dan een chirurgische ingreep noodzakelijk om het abces te openen. Wanneer abcessen niet naar buiten toe groeien, kunnen er andere vormen van (diepere) abcessen ontstaan. Deze abcessen zijn lastiger te behandelen, aangezien zij zich dicht bij de kringspier bevinden.

Behandeling

Behandeling van een peri-anaal abces is bijna altijd noodzakelijk. Dit wil zeggen dat de specialist onder verdoving (plaatselijk of algeheel) met een mes het abces zal opensnijden, zodat de ontsteking goed kan draineren (leeglopen). De wond wordt na het openmaken open gelaten, zodat het van binnenuit gaat genezen. Soms is het noodzakelijk de wond te spoelen of af en toe een lauw warm bad te nemen de eerste weken na de behandeling. Hierover ontvangt u na de ingreep instructies over de wondzorg.

Een aantal weken na de behandeling zult u merken dat de wond langzaam dicht groeit, in de meeste gevallen volgt volledige genezing. Soms is na de behandeling aanvullend onderzoek nog noodzakelijk, uw specialist bespreekt dit met u als dit nodig is.

Waar bent u naar op zoek?