Onderzoeken

Bij mannen met plasklachten doet de uroloog een aantal onderzoeken:

 • IPSS
  Om de plasklachten in beeld te brengen wordt gebruik gemaakt van een vragenlijst (IPSS). Het is belangrijk een beeld te krijgen van hoe vaak u plast en hoeveel urine er dan komt. Hier worden plaslijsten voor gebruikt (Mictielijst). Deze lijsten worden vaak meegestuurd met de afspraak met het verzoek deze vooraf in te vullen.
 • Straalmeting
  Met een straalmeting wordt de kracht van de straal gemeten. Hiervoor moet u met gevulde blaas op de poli komen en in een elektronische meettrechter plassen. Daarna wordt met echo de hoeveelheid urine gemeten die misschien na het plassen achter bleef in de blaas. Dit heet in vaktermen Flow/Echo.
 • Cystoscopie / Blaasspiegelingsonderzoek
  Soms wil uroloog weten hoe de plasbuis, het gedeelte van de plasbuis in de prostaat en de blaas er van binnen uitzien. Dit om vernauwingen en andere afwijkingen op het spoor te komen en om erachter te komen hoe de situatie bij een eventuele prostaatoperatie zal zijn.
 • Uro-Dynamisch-Onderzoek
  Soms is het nuttig de kracht van de blaasspier zelf te meten. Dit gebeurt met een zogenaamd Uro-Dynamisch-Onderzoek (UDO). Tijdens dit onderzoek van een half uur wordt de blaas langzaam gecontroleerd gevuld terwijl drukmeting plaatsvindt in blaas en endeldarm. De kracht van de blaas en de mate van obstructie wordt dan in een grafiek uitgedrukt.
Waar bent u naar op zoek?