Skiduim

Bij een skiduim is er een letsel van het UCL. Door het letsel wordt het MCP-gewricht in meer of mindere mate instabiel. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een acuut en chronisch letsel. Bij een acuut letsel kan door allerlei oorzaken de duim hard naar achteren en naar buiten worden getrokken.

Bij skiërs wordt het letsel vaak veroorzaakt door een val, waarbij de duim achter de skistok blijft hangen. Andere sporters, zoals volleyballers of voetballers, kunnen dit letsel oplopen door een bal met hoge snelheid tegen een uitgestrekte duim te krijgen. Door de harde ruk kan het bandje van de duim scheuren. De ernst van het letsel kan verschillen van een gedeeltelijke tot een volledige afscheuring van de band.

Symptomen
Bij een skiduim kun je last krijgen van de volgende klachten:

  • pijn
  • zwelling aan de binnenzijde van de duim
  • krachtsverlies
  • verminderde stabiliteit van het gewricht

Instabiliteit is het gevolg van de beschadigde gewrichtsband, omdat de band samen met andere gewrichtsbanden de stevigheid van de duim verzorgen.

Behandeling

  • 2e fase
    Indien de gewrichtsband gedeeltelijk ingescheurd is, hoeft u niet geopereerd te worden. U krijgt een spalk of gips gedurende 3-4 weken. Het gips zal om uw duimbasis en hand zitten, de duimtop blijft vrij.
  • 3e fase
    Deze fase loopt vanweek 8 tot week12. Er wordt overgegaan op een afneembare spalk, deze zal de handtherapeut voor u maken. Deze spalk zal u nog voor 2-4 weken moeten dragen. In deze periode start het oefenen van de duim.De duim mag dan voorzichtig bewogen worden, zonder dat het pijn doet.Ook zal de behandeling zich richten op kracht- en stabilisatietraining van de duim in de goede stand, zodat de hand weer net zo sterk wordt als voorheen. Het dragen van de spalk zal worden afgebouwd, de duim mag dan weer wat meer worden belast. Uw handtherapeut zal de oefeningen met u doornemen en verdere instructies hierover geven. Mocht u vragen hebben of u bepaalde activiteiten wel of niet uit kunt voeren dan kunt u deze altijd stellen aan uw handtherapeut.Na 12 weken is de duim pas weer volledig belastbaar.​

Waar bent u naar op zoek?