Slikspreekuur
In overleg met uw behandelend arts bent u doorverwezen naar het spreekuur voor patiënten met slikklachten, ook wel het slikspreekuur genoemd. Dit betekent dat een aantal deskundigen, zoals een KNO-arts en een logopedist, uw slikklachten gaan bekijken.
U meldt zich op de afgesproken dag en op het afgesproken tijdstip bij de polikliniek van de Keel-, Neus- en Oorheelkunde, waar het eerste deel van het onderzoek plaatsvindt. Als eerste stellen de KNO-arts en logopedist u vragen over uw slikklachten. Zaken die bijvoorbeeld aan de orde komen: wanneer zijn de klachten ontstaan, heeft u al therapie gehad en heeft u gewicht verloren? Daarna volgt een mondinspectie. Er wordt gekeken naar uw lippen, tong, kaken, verhemeltebogen en achterkeelwand. Tenslotte inspecteert de KNO-arts uw slikgedrag met behulp van een dun flexibel slangetje, die via uw neus in uw keel ingebracht wordt. Wij vragen u water, gemengd met kleurstof, vla of een stukje brood door te slikken. Op deze manier kunnen wij de functionele slikbeweging goed beoordelen. Tijdens het onderzoek voelt u wat kriebel in uw neus, maar na afloop heeft u er geen last meer van.
Het tweede deel van het onderzoek vindt plaats op de röntgenafdeling.
Op de röntgenafdeling kijken we naar uw slikfunctie door een slikvideo te maken. Wij vragen u wat contrastmiddel door te slikken. Door gebruik te maken van röntgenapparatuur kunnen de radioloog, de KNO-arts en de logopedist uw slikfunctie goed beoordelen. Daarna wordt u gevraagd vla en brood, gemengd met contrastmiddel door te slikken.
De onderzoeken duren bij elkaar ongeveer anderhalf uur.
Als u zwanger bent, kunnen de onderzoeken op de röntgenafdeling niet doorgaan.
Tenslotte bespreken de KNO-arts en de logopedist de resultaten van het onderzoek met u en geven zij adviezen voor het vervolgtraject.
Vervolg
Er zijn een aantal mogelijkheden voor het vervolgtraject:
- de logopedist geeft u adviezen mee om het slikken te verbeteren;
- de KNO-arts en logopedist geven u een afspraak mee voor logopedische behandeling binnen ons ziekenhuis;
- de KNO-arts en logopedist verwijzen u door naar een logopedist in uw buurt. Uw behandelend logopedist ontvangt dan behandeladviezen van het slikteam;
- de KNO-arts en logopedist stellen voor om u voor verder onderzoek of behandeling te verwijzen naar een andere arts, zoals een maag-darm specialist of neuroloog;
- de KNO-arts en logopedist verwijzen u door naar een diëtist.