Somatisatiestoornis

De somatisatiestoornis is een ernstige, chronische ziekte. Het uit zich onder andere in het hebben van vele lichamelijke klachten. Kenmerkend hierbij is dat patiënten met deze stoornis veel aandacht vragen voor de lichamelijke klachten en minder geneigd zijn te kijken naar andere beïnvloedende factoren. Denk hierbij aan psychologische en sociale factoren. Mensen die lijden aan een somatisatiestoornis bezoeken vele medische specialisten en voelen zich regelmatig onbegrepen. De klachten worden vaak beschreven op een emotionele manier en de klachten worden ondraaglijk genoemd en zijn niet goed te beschrijven. Door medisch onderzoek wordt echter geen oorzaak gevonden voor de klachten.
Bij een somatisatiestoornis komen de volgende symptomen voor:
  • pijnsymptomen: een voorgeschiedenis van pijn die verband houdt met ten minste 4 verschillende plaatsen in het lichaam of functies;
  • gastro-intestinale symptomen: een voorgeschiedenis van ten minste 2 symptomen bv. misselijkheid, opgeblazen gevoel, braken, diarree;
  • seksueel symptoom: een symptoom op het gebied van de seksualiteit of voortplanting;
  • pseudoneurologisch symptoom: een voorgeschiedenis met ten minste 1 symptoom of uitvalverschijnsel dat doet denken aan een neurologische aandoening, bv. uitval, slikproblemen, stoornis in de evenwicht of coördinatie, spierzwakte enz.
Het is niet geheel duidelijk waardoor de somatisatiestoornis ontstaat, er lijken echter verschillende factoren een rol te spelen bij het ontstaan van deze stoornis.
Het gaat waarschijnlijk om een samenspel van erfelijke en omgevingsfactoren.
Maarten ten Veer is een 30-jarige jongeman die ruim 3 jaar last heeft van pijnklachten in zijn rug, zij en ribben. De klachten zijn in de loop van de jaren toegenomen en sinds kort heeft hij ook last van buikklachten. Hij heeft al vele onderzoeken doorstaan maar hij heeft constant het gevoel weggestuurd te worden. Zodra ze het niet meer weten, sturen ze hem ergens anders heen wat de nodige frustraties oplevert. Tot op heden is er nog geen lichamelijke oorzaak gevonden voor zijn pijnklachten. Bij een revalidatiecentrum is een aantal jaar terug gezegd dat zijn klachten ook deels psychisch zouden kunnen zijn. Op dat moment riep dat veel boosheid op bij Maarten. Op dit moment beheersen zijn pijnklachten zijn leven echter zozeer dat hij niet meer weet waar hij het moet zoeken. De huisarts heeft hem doorverwezen naar de polikliniek psychiatrie waar hij dan ook geen moeite mee heeft.

Waar bent u naar op zoek?