ACTION-1 studie: Onderzoek naar bloedverdunners (Heparine) tijdens open buikslagader operatie

Tijdens een operatie aan de buikslagader wordt de bloedverdunner Heparine gebruikt om klonteren van bloed te voorkomen. Bloedklonters kunnen leiden tot ernstige complicaties, zoals een herseninfarct, afgesloten been of dode darm. Heparine wordt al 70 jaar gebruikt en wordt bijna altijd in een vaste dosering gegeven, maar het effect van heparine kan per persoon verschillen. Om het effect van de toegediende heparine te meten kan de geactiveerde stollingstijd bepaald worden. Dit noemen we ook wel Activated Clotting Time (ACT). Dit is de tijd dat het duurt voordat het bloed gaat klonteren na toevoeging van een stofje dat het klonteren van het bloed bevordert. Het doel van dit onderzoek is om te bepalen of het aanpassen van de heparine dosering aan de hand van de ACT waarde voor minder stollingsproblemen zorgt dan het toedienen van de standaard dosering heparine. We kijken of in de ene groep minder stollingsproblemen voorkomen dan in de andere groep.

Onderzoeksopzet

In dit onderzoek worden twee groepen deelnemende patiënten vergeleken. De ACT-groep krijgt heparine toegediend op basis van de gemeten ACT waarde. De standaardgroep krijgt de standaardbehandeling, een vaste dosering heparine waarbij alleen aan het einde van de operatie eenmalig de ACT gemeten wordt. Voor alle patiënten bepalen we wat het effect is van deze aanpak op mogelijke complicaties binnen dertig dagen.

Doelgroep (onderzoekspopulatie)

Alle patiënten die een open herstel van hun buikslagader ondergaan, komen in aanmerking.

Interventie(s)

Voor de patiënt houdt deelname aan de studie in dat hij/zij door loting wordt ingedeeld de ACT-groep of de standaardgroep. Tijdens de operatie krijgt de patiënt heparine toegediend volgens één van beide doseringsmethodes. Ook zal er gevraagd worden om voor de operatie, 1 week, 4, 13 en 26 weken na operatie vragenlijsten in te vullen en wordt er tijdens de operatie een kleine hoeveelheid bloed afgenomen voor verder onderzoek. Verder veranderd er voor patiënten niets aan de zorg en controles die zij ontvangen.

Verwachte aantal deelnemers

750 patiënten (in totaal)

Looptijd studie

De studie zal tot ongeveer halverwege 2023 actief zijn.

Deelnemende centra

Dit onderzoek is opgezet door het Dijklander ziekenhuis in Hoorn (WFG) en de Amsterdam Universitaire Medische Centra, het AMC en VUmc. Medisch Spectrum Twente is een van de deelnemende ziekenhuizen.

(Hoofd) onderzoeker(s) MST

Prof. dr. R.H. Geelkerken, chirurg/vaatchirurg

Meer informatie

Waar bent u naar op zoek?