Je de beste, sterkste en gezondste versie van jezelf voelen, voor verpleegkundig consulent hartrevalidatie Beau Konijn is dat al acht jaar zo. Ze voerde veel veranderingen in haar leefstijl door om beter om te kunnen gaan met haar chronische huidaandoening. Nu wil ze zoveel mogelijk anderen enthousiasmeren om zelf met hun gezondheid aan de slag te gaan.

Vanaf haar vijfde heeft Beau Hidradenitis Suppurativa (HS), een chronische huidaandoening, en kreeg daarom veel medicatiekuren en operaties. “Er was lang geen perspectief hoe ze met mijn ziekte om moesten gaan. Ik vond wat ik te horen kreeg ook niet positief: ‘deze pillen kun je gebruiken en deze operaties zijn mogelijk’. Ik vroeg al snel aan de artsen of ik niet zelf iets kon doen”, vertelt Beau.

Groot verschil door kleine aanpassingen
“Ik besloot om op 15-jarige leeftijd zelf mijn leefstijl aan te passen. Ik was te zwaar – ik at veel bewerkt voedsel – en wilde graag kilo’s kwijt. Met kleine aanpassingen viel ik al snel af”, vervolgt ze. “Niet alleen mijn uiterlijk veranderde. Ik had ook veel minder ontstekingen en op een gegeven moment mocht ik zelfs mijn medicatie afbouwen. De veranderingen die ik maakte hadden een positieve uitwerking op vrijwel alle aspecten van mijn leven”, vertelt Beau.

Voorlichting geven over leefstijl
Beau’s persoonlijke ervaringen hebben ervoor gezorgd dat ze met een preventieve blik naar de gezondheidszorg kijkt. “Na mijn opleiding tot verpleegkundige ben ik inmiddels werkzaam als verpleegkundig consulent op de hartrevalidatie, en heb ik een opleiding tot leefstijlcoach afgerond. In mijn werk als verpleegkundig consulent kan ik de medische aspecten van de zorg combineren met leefstijlverbeteringen. Ik zie mensen op de poli die bijvoorbeeld een hartinfarct hebben gehad, en geef ze advies en voorlichting.”

Gedrag veranderen
Ook is Beau geregeld per week te vinden in het Leefstijlportaal in het ziekenhuis. Hier worden mensen op een laagdrempelige manier geholpen door een leefstijlcoach bij het aanpassen van hun leefstijl. “Ik word er echt blij van om mensen te helpen, en ik vind het erg interessant om met gedragsverandering aan de slag te gaan. Het gaat vaak niet alleen over voeding; er zit meer achter. Het gaat ook over zingeving en het blootleggen van patronen.”

“Laten zien wat wel mogelijk is”
De werkwijze van het Leefstijlportaal is gebaseerd op het gedachtegoed van Positieve Gezondheid, een brede kijk op gezondheid waarbij het accent niet op ziekte ligt. Beau heeft zich hierin geschoold. “Dit is voor mij de basis om goed in beeld te krijgen hoe mensen gezondheid ervaren. Hiermee kan ik mensen stimuleren om te laten zien wat allemaal wél mogelijk is. Het is niet denken in problemen, maar in mogelijkheden.”

Waar bent u naar op zoek?