Zorgen voor een interactief gesprek, alle informatie delen en iemand de tijd geven. Zo probeert dermatoloog Tanja Vogel met elke patiënt samen te beslissen. “Ik wil het voor de patiënt mogelijk maken om mee te beslissen.”

Voor Tanja Vogel is samen beslissen een belangrijk thema in de spreekkamer. “Ik vind het belangrijk om een goed gesprek te voeren, waarin de patiënt vragen kan stellen”, vertelt ze. Tijd is voor haar een belangrijk onderdeel van samen beslissen. “Een patiënt hoeft niet direct een keuze te maken. Het is heel belangrijk dat iemand alle informatie begrijpt en goed tot zich neemt, zodat een patiënt de best passende keuze kan maken.”

Verschillende behandelmogelijkheden

“Bij dermatologie zijn er vaak veel verschillende behandelingen mogelijk, denk aan therapie met tabletten, een plekje wegsnijden of behandelen met crème of lichttherapie. Daarin probeer ik zo goed mogelijk uitleg te geven. Een patiënt kent niet altijd alle behandelopties, dus ik geef foldermateriaal mee. Ik raad mensen aan thuis die informatie door te lezen en later contact op te nemen als ze een keuze hebben gemaakt.”

Thuis alvast inlezen

Sommige patiënten hebben online al veel gelezen en komen met veel informatie de spreekkamer in. “Dat vind ik juist een voordeel”, vertelt Tanja. “De patiënt heeft zich ingelezen en is dus goed voorbereid.”

Wat wil de patiënt?

Tanja ziet graag dat patiënten weten welk doel ze hebben voor het gesprek met de dermatoloog. “Wil iemand alleen een diagnose of echt een behandeling voor de zorgvraag? Voor iemand met psoriasis bijvoorbeeld is het belangrijk om te bepalen: ben ik blij als alleen de klachten verminderen of wil ik met blote armen lopen waarbij er geen enkel psosiarisplekje meer zichtbaar is? Afhankelijk van de vraag kan ik gerichter een behandeling adviseren.”

De patiënt kiest

Tanja geeft in de gesprekken altijd aan wat zij denkt dat het beste is voor de patiënt. “Daarin ben ik eerlijk, maar als iemand iets anders besluit dan ik adviseer, dan kan dat. De keuze ligt altijd bij de patiënt.” Daarbij probeert Tanja simpele woorden te kiezen met voorbeelden die iedereen begrijpt. “Als een patiënt snapt wat er mogelijk is, kun je heel goed samen beslissen.”

Meer over samen beslissen
Door samen te beslissen met jouw dokter, verpleegkundige of therapeut, krijg jij de zorg die bij jou past.  Wil je weten hoe samen beslissen werkt? Of wat je zelf kunt doen? Lees hier tips om een goed gesprek te beginnen of bekijk onze folder met informatie over hoe je je goed kunt voorbereiden op een gesprek met je zorgverlener..

Waar bent u naar op zoek?