Behandelingen bij hemorroïden (aambeien)

Behandelmogelijkheden

Een logische behandeling is het terugbrengen van de zwellichamen (hemorroïden) op hun oorspronkelijke plaats. Het uitzakken is dan verholpen en de aambeien kunnen dan ook geen klachten meer geven. Er zijn drie chirurgische methodes om van aambeien die klachten geven af te komen.

  • Rubberbandligatie

Een methode die vaak toegepast wordt, is het afbinden van het overtollige slijmvlies met behulp van rubberbandjes. Dit noemt men rubberbandligatie. Het slijmvlies sterft binnen zeven tot veertien dagen af en het wondje geneest daarna met een littekentje. Dit wordt uitgevoerd middels een proctoscoop. Bij een proctoscopie onderzoekt de specialist met een korte kijkbuis (de proctoscoop) de binnenkant van het allerlaatste deel van de endeldarm. Via de proctoscoop kunnen kleine ingrepen worden gedaan, zoals dus het aanbrengen van elastiekjes (ligaturen) ter behandeling van aambeien. Een proctoscopie met rubberbandligatie is een veelgebruikte eerste stap om aambeien te behandelen. Voor meer praktische informatie kunt u de folder proctoscopie raadplegen. Deze behandeling vindt poliklinisch plaats.

rubber-band-ligation

  • Operatief: HAL procedure

Deze behandeling vindt in dagbehandeling plaats onder narcose of met een ruggenprik.
De afkorting HAL staat voor Hemorroïdale – Arterie – Ligatie. Bij de procedure wordt de anus verdoofd door middel van een ruggenprik of algehele narcose.  Vervolgens brengt de chirurg voorzichtig een instrument in de anus, in de richting van de vaten van de aambeien. De procedure is niet pijnlijk. De chirurg lokaliseert dan de bloedtoevoerende vaten. De vaten worden bij deze procedure afgebonden door het plaatsten van een hechting (ligatuur). De bloedtoevoer naar de aambeien neemt door het afbinden af, waardoor klachten verminderen en / of verdwijnen. Soms worden een aantal ligaturen achter elkaar geplaatst zodat naar buiten hangend weefsel weer naar binnen wordt getrokken (anupexie).

hal-procedure

Een operatie met langdurige ziekenhuisopname is voor de behandeling van aambeien niet vaak nodig. Het operatief verwijderen van aambeien wordt af en toe uitgevoerd, alleen bij grote en pijnlijke afwijkingen. Ook kunnen combinaties van de genoemde behandelingen worden uitgevoerd. De ingrepen duren poliklinisch vaak 10-15 minuten. Bij meer dan de helft van de patiënten is al een goed resultaat te verwachten na de eerste poliklinische behandeling. Wordt de verzakking van de aambeien erger of houdt deze aan, dan kan een tweede of derde behandeling nodig zijn. Meer praktische informatie vindt u in de patiënten folder over de HAL procedure

  • Open hemorroïdectomie

De hemorroïdectomie is een operatie die onder algehele of spinale anesthesie wordt uitgevoerd. Hoewel de hemorroïdectomie een effectieve methode is voor de behandeling van hemorroïdale klachten met een succespercentage tot 90% kleven er wel een aantal bezwaren aan deze procedure. De post operatieve pijn en de soms optredende urineretentie zijn nadelen van deze procedure. In incidentele gevallen zijn er kringspierproblemen na deze operatie voorgekomen. Daarom wordt deze methode vaak gebruikt bij moeilijk te behandelen aambeien die niet reageren op andere minder belastende behandel methoden. Bij de gangbaarste techniek, die volgens Milligan en Morgan, wordt het aambeiweefsel weggesneden en nadien de wond opengelaten. Deze moet dan in de weken na de procedure genezen. Vaak is een opname van een aantal dagen noodzakelijk om de pijn na de operatie goed te kunnen bestrijden.

Waar bent u naar op zoek?